فهرست مطالب
آیا پولیپ روده سرطانزا ست؟!
پولیپهای روده با مقادیر بسیار ، زمینه ساز سرطان نیستند. درصد کمی از
پولیپها به عنوان فاکتور خطرناک سرطان محسوب میشوند که بعد از ۲_۱
دهه احتمال پیدایش سرطان را افزایش میدهند.
پولیپ به معنای رشد غیر طبیعی توده خوشخیم جدار اعضای بدن است.
مثل:
- پولیپ روده
- معده
- بینی
- رحم
پولیپ ،سرطان نیست اما سرطان میتواند منشٲ پولیپ باشد.
منشا اولیه پولیپ غشاء مخاطی است که با استفاده از یک ساقه به بافت
اصلی متصل میشود.
هر فردی که پولیپ دارد نباید تصور کند که مستعد ابتلا به سرطان است ،
بلکه اغلب پولیپ ها به سمت بد خیمی پیش نمیروند.
پولیپها در تمام رده های سنی وجود دارد،اما با افزایش سن میزان پولیپ
در روده بزرگ افزایش پیدا میکند.مثلا اگر ۴۰_۳۵ درصد افراد در
سن۶۰_۵۰سالگی پولیپ داشته باشند،در سن بالای ۸۰ سالگی حدود ۶۵درصد
آنان پولیپ دارند.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سلامت
مردان و بهداشت باروری دانشگاه علوم
پزشکی شهید بهشتی میگوید که حدود
۹۵درصد سرطان روده ناشی از پولیپ است!!
منبع :
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سلامت
مردان و بهداشت باروری دانشگاه علوم
پزشکی شهید بهشتی
پولیپ های روده به سه گروه تقسیم می
شوند:
- پولیپ های هیپر پلاستیک
- پولیپ های آدنوما
- سندروم های پولی پوزیز
مهمترین پولیپ روده،آدنوما نام دارد که زمینه ساز سرطان روده بزرگ
است.
به سختی خطر سرطانی بودن یک پولیپ روده از نوع آدنوما را
میتوان تشخیص داد.پولیپ آدنوما در مردان ۲برابر زنان وجود دارد.
۹۵درصد از پولیپهای روده هیچ علامت و نشانه ای ندارند!.از شایع ترین
علائم پولیپ روده خونریزی پولیپ است که سبب ظاهر شدن خون در
مدفوع میشود.
در بعضی از افراد علائم زیر برای پولیپ
وجود دارد:
- خونریزی از مقعد
- تغییر رنگ مدفوع
- تغییر در دفع مدفوع
- درد،تهوع و استفراغ
- کم خونی ناشی از فقر آهن
سیگار کشیدن احتمال بروز پولیپ کولون و عوامل زمینه ساز آن را ۳_۲
برابر افزایش میدهد. خانم هایی که هورمون تراپی انجام میدهند و
استروژن دریافت میکنند به مقدار کمی برای آنها خطر آفرین است.
دیگر عوامل خطر در بروز پولیپ شامل:
- مصرف الکل
- مصرف غذاهای پرچرب
- مصرف گوشت
- چاقی و…
مصرف چه چیزهایی از بروز پولیپ
جلوگیری میکند؟
غذاهایی غنی از فولاد واسید فوریک(فرم مصنوعی فولاد) از بروز پولیپ جلوگیری میکند.
غذاهای غنی از فولاد مثل؛سبزیجات تیره رنگ مانند:
- اسفناج
- کاهو
- مارچوبه
- دانه های افتاب گردان
- آجیل(به خصوص بادام زمینی و بادام)
- مرکبات
- عدس
- لوبیا
- نخود فرنگی
رژیم غذایی حاوی کلسیم و فیبرهای گیاهی و همین طور پرهیز از خوردن فست فود میتواند اثر محافظتی برای افراد داشته باشد.
گردآورنده:
زهرا توسلیپور
رفرنس:
https://www.asge.org/home/for-patients/patient-information/understanding-polyps