علمی

حلزونی با پوشش آهنین

 

دانشمندان در سال 2001 نرم‌­تنی از خانواده Peltosiridea کشف کردند که زره­‌ای سخت و محکم بر تن دارد.

 

در اعماق تاریک اقیانوس­‌ها چه می­‌گذرد؟ جایی که هیچ نور خورشیدی به آن نفوذ نمی­‌کند. این حلزون در اعماق اقیانوس هند با عمق بیش از 2500 متر زندگی می­‌کند. پوشش آهنی آن توجه بسیاری از محققان را به­‌خود جلب کرده­‌است. ویژگی­­‌های منحصر به­‌فرد این حلزون حتما شنیدنی است. به‌طور قطع این یک حلزون معمولی نیست. بدنه فلس مانند آن ساختار جالبی به شکل این حلزون داده‌­است. به نظر شما چه سازگاری باعث تضمین بقای این موجود در این محیط سخت شده‌­است؟

تصویر حلزون chrysomallon squamiferum
تصویر حلزون chrysomallon squamiferum

چگونگی کشف chrysomallon squamiferum

دریچه گرمابی اولین بار در سال 1977 کشف شد. نواحی اطراف این دریچه‌­ها به‌­طور معمول از لحاظ بیولوژیکی بسیار پربارتر هستند. مایع داغ فوران شده به‌طور معمول خاصیت اسیدی دارد و شامل فلزاتی مانند سولفید هیدروژن است. سولفید هیدروژن عاملی است که باعث انتشار بوی بد تخم‌­مرغ فاسد می­‌شود. این محیط برای اکثر موجودات محیطی سمی است.

chrysomallon squamiferum‌ ، گونه جدید از گاستروپود است که از دریچه گرمابی در اعماق اقیانوس هند در سال 2001 کشف شده‌­است. در سال 2003 اطلاعات مربوط به این موجود خارق‌­العاده در مجله علمی Science منتشر شد. 14 سال پس از کشف، این­ گونه به­‌نام chrysomallon squamiferum نام­گذاری شد. این حلزون بین اعماق 2400 تا 2900 زندگی می‌­کند و می‌­تواند دمای 400 درجه سانتی­گراد را تحمل کند. ویژگی­‌های خاص این حلزون باعث سازگاری در این محیط پر از سموم شده­‌است.

ویژگی منحصر به‌فرد حلزون آهنین

حلزون فلس­‌دار پوسته‌­ای از جنس سولفید آهن برای خود ایجاد می­‌کند. شاید عجیب به­‌نظر برسد اما این موجود تنها حیوانی است که دارای اسکلت بیرونی از جنس آهن است. علاوه‌­بر وجود ترکیباتی مانند سولفید آهن در ساختار پوسته­‌های حلزون، موادی مانند پیریت و گرژیت نیز در این ساختار وجود دارند. در نتیجه جذب رسوبات گرژیت در اسکلت خارجی باعث ایجاد خواص مغناطیسی شده­‌است. پاهای حلزون که قسمت نرم گوشتی آن است، توسط زره­‌ای محکم پوشانده می‌­شود. مقالات منتشر شده نشان می­‌دهد، علت ایجاد این لایه سخت بر روی یک نرم‌­تن، وجود یک نوع از باکتری است. درواقع این باکتری­‌های مفید بر روی اسکلت خارجی حلزون باعث تسهیل و سرعت‌بخشیدن در ساخت پوسته­‌ای از جنس سولفید آهن می­‌شوند. گوفردی، زیست­‌شناس دانشگاه Occidental می­گوید: سولفید­های خارج شده از منافذ به­‌شدت سمی هستند اما پس از تغییر ماهیت و تبدیل شدن به حالت جامد، خواص سمی آن کاهش می­‌یابد. بنابراین زره آهنین این حلزون فاقد مواد سمی است.

گوفردی ادامه داد، البته عده­‌ای از محققان مخالف این نظر هستند. آ­ن­ها عقیده دارند، اسکلت خارجی آن توسط خود حلزون ساخته شده‌­است. امروزه اطلاعات کاملی درباره­‌ی این باکتری در دسترس نیست زیرا هنوز در یک محیط آزمایشگاهی کشت نشده‌است.

استفان بنگستون می­گوید اگر این حلزون فلس‌­دار را به هوا پرتاب کنید و عکس بگیرید، به احتمال زیاد شما یک شوالیه سیاه مشاهده می­‌کنید. اما اینکار را انجام ندهید؛ زیرا پوسته خارجی این حلزون کاملا سفت و محکم نیست ولی دارای انعطاف­‌پذیری بالایی علاوه بر استحکام خوب است.

ساختار هیجان‌­انگیز داخل بدن حلزون آهنین

این حلزون فلس‌­دار از فرایند شیمیوسنتز برای ادامه حیات خود بهره می­‌برد. علاوه بر باکتری موجود بر روی پوسته آهنین این حلزون، باکتری­‌های دیگری در زندگی آن نقش دارند. حلزون فلس­‌دار غذا نمی­‌خورد و از انرژی تولیدی توسط این باکتری‌­ها استفاده می‌­کند. این حلزون آبزی دستگاه گوارش ندارد اما دارای غده‌­ای بسیار بزرگ است. به­‌عبارتی غده موجود در بدن این حلزون محلی برای نگهداری از این باکتری­‌ها است که به­‌عنوان کارخانه موادغذایی شناخته می‌­شود.

تصویر ساختار درونی حلزون chrysomallon squamiferum
تصویر ساختار درونی حلزون chrysomallon squamiferum

علت تشکیل پوسته آهنین

دانشمندان و محققان بر این باورند، پوشش محکم و سخت این حلزون باعث در امان­‌ماندن از شکارچیانی مانند خرچنگ و مار می­‌شود. همچنین برخی از حلزون­‌های شکارچی زهر­هایی را به سمت قسمت گوشتی ماهی­‌ها و سایر حلزون­‌ها شلیک می‌­کنند. تزریق سم باعث مرگ و شکار طعمه می‌­شود. اما در حلزون­‌های فلس­‌دار، ساختار پوسته خارجی آن مانند زره عمل می‌­کند.

خطر انقراض این­گونه جدید

حلزون­های فلس دار تنها حیواناتی هستند که به­دلیل استخراج از معادن در اعماق دریا در معرض انقراض هستند.

جاناتان لامبرت در مجله علمی nature گزارش می­دهد، دو دریچه گرمابی که محل زندگی این موجودات است دارای مجوز ایجاد معدن است. حتی حفاری در یک مدت بسیار کوتاه می­تواند بر جمعیت این موجودات کمیاب تاثیر بگذارد. بنابراین با وجود پوسته آهنین، قدرت دفاعی کمی در برابر پروژه­‌ها‌ی اعماق دریا دارد.

نتیجه­‌گیری

این موجود فلس­‌دار واقعا عجیب­‌و­غریب است. حتما از خودتان می­‌پرسید چرا حلزون به سمت مناطق پر از موادغذایی حرکت نمی­‌کند؟ پاسخ مشخص است، اگر موجودی در این محیط خطرناک و سمی بتواند زندگی کند، به­‌هیچ عنوان چنین مکانی برای زیستن بد نیست. پوشیدن زره آهنی و زیستن در فشار بالای آب در اعماق دریا ویژگی خاص این حلزون است. اما بهتر است هرچه سریعتر درباره عواملی که زیستگاه این موجودات را به خطر می­‌اندازد، فکری کرد. امروزه این حلزون در فهرست موجودات در معرض انقراض قرار گرفته­‌است.

نویسنده: مطهره تقی­‌پور

ویراستار: رضا ولی‌پور پرچنکی

منابع

wired.com

smithsonianmag.com

marinebio.org

nature.com

morethanadodo.com

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا