فهرست مطالب
مقدمه
برخی از باکتریها قادر به ایجاد اسپور هستند، اسپور یا آندواسپور مرحله استراحت مقاومت در باکتریها است. اسپورها می توانند در شرایط نامساعد که باکتری ها قادر به تحمل آن نیستند،مانند: حرارت، سرما، خشکی، موادشیمیایی، تشعشعات و … زنده بمانند. هر باکتری فقط یک اسپور میسازد و از هر اسپور یک باکتری بوجود میآید.اسپور ممکن است کروی یا بیضی باشد اندازه آن بین ۴ تا ۲ میکرون است.
در برخی از موارد قطر اسپور از قطر باکتری بزرگتر است و باعث ایجاد برجستگی در شکل باکتری میشود،گاهی نیز اسپور هم اندازه یا کوچکتر از باکتری است.اسپور را به علت شفافیت و شکست زیاد نور می توان با میکروسکوپ فاز کنتراست مشاهده نمود. اگر باکتریها را به روش گرم رنگ آمیزی کنید اسپور را به صورت منطقه ای شفاف مشاهده میکنید.
اسپور چیست؟
اسپور باکتری ،ساختاری کروی یا بیضی شکل میباشد که دارای چندین لایهی پروتئینی است و در شرایط نامساعد محیطی مثل دماهای بالا، تشعشعات، خشکسالی و عوامل شیمیایی بسیار مقاوم است.اسپورهای باکتریایی، خفتهترین شکل باکتریها هستند؛ زیرا حداقل متابولیسم، تنفس و همچنین کاهش تولید آنزیم را نشان میدهند.
از جمله باکتری هایی که دارای آندواسپور هستند:
میتوان جنس های کلستریدوم و باسیلوس، اسپوروسارسینا، اسپورولاکتوباسیلوس، دسولفوتوماکولوم، کوکسیلا بورتنی (ریکتزیای عامل تب کیو) را نام برد. اسپور یا آندوسپور در واقع مرحله استراحت و شکل مقاوم باکتری میباشد. همه باکتری ها قادر به تولید اسپور نیستند. باسیلوس ها و کلستریدیوم ها دو جنس مهم باکتریایی تولید کننده اسپور میباشند. سایر گونه های اسپورزا مثل اسپوروسارسینا و کوکسیلابورنتی هستند.
در فرآیند اسپورولاسیون، هر باکتری فقط یک اسپور میسازد و از هر اسپور تنها یک باکتری بوجود می آید، بنابراین تولید اسپور در باکتریها به عنوان یک فرآیند تکثیری به شمار نمیرود. در هر باکتری اسپوردار؛ شکل، اندازه و محل استقرار اسپور ویژگی ثابتی میباشد و این خصوصیات میتواند به عنوان کلید تشخیصی در شناسایی باکتری های اسپور زا و در آزمایشگاه بالینی مورد استفاده قرار گیرند.
ساختار اسپور باکتری به چه صورت است؟
به طور کلی موقعیت قرار گرفتن اسپور در سلول مادر به سه حالت؛ مرکزی(Central)، انتهایی(Terminal) و نزدیک انتهایی(Subterminal) میباشد و شکل اسپور هم به صورت کروی (Spherical) و بیضی(Oval) مشاهده میشود. اندازه اسپور کلستریدیوم ها بزرگتر از سلول والد بوده و موجب تورم و تغییر شکل سلول مادر میشود ولی اندازه اسپور در جنس باسیلوس ها کوچکتر از سلول والد میباشد.
ساختار اسپور باکتریایی چگونه است؟
- Core:
پروتوپلاست اسپور است که حاوی یک هسته کامل ( کروموزوم) و تمام اجزاء سیستم تولید پروتئین و یک سیستم تولید انرژی از طریق گلیکولیز میباشد. انرژی مورد نیاز اسپور بیشتر بصورت ۳-فسفوگلیسرات ذخیره میشود.
- Inner membrane:
داخلی ترین لایه اطراف اسپور را تشکیل میدهد.
- Germ cell wall:
دیواره اسپور، غشاء داخلی اسپور را احاطه میکند.این دیواره از پپتیدوگلیکان معمولی تشکیل شده و دیواره سلولی باکتری فعال و زایای بعدی را تشکیل میدهد.
- Cortex:
کورتکس ضخیم ترین لایه پوشش اسپور است.این لایه از نوعی پپتیدوگلیکان غیر معمول ساخته شده است که تعداد پل های عرضی آن از پپتیدوگلیکان دیواره سلولی بسیار کمتر است.این لایه به شدت نسبت به لیزوزیم حساس بوده و اتولیز آن در زایا شدن نقش دارد.
- Outer membrane:
این لایه از یک پروتئین شبه کراتینی با پیوندهای دی سولفیدی زیاد ساخته شده است. مقاومت نسبی اسپور در برابر عوامل شیمیایی مربوط به نفوذ ناپذیری این لایه میباشد.
- Exosporium:
اگزواسپور خارجی ترین لایه بوده و از جنس لیپوپروتئین است.
مقاومت اسپور باکتری
همانطورکه اشاره شد، اندوسپور در مقابل شرایط نامساعد از جمله؛ حرارت، سرما، خشکی، مواد شیمیایی، تشعشعات و غیره، مقاوم است.اسپور قادر است حرارت ۱۰۰ درجه سانتیگراد را چندین ساعت تحمل کند، بنابراین برای از بین بردن اسپور حرارت مرطوب ۱۲۰ درجه سانتیگراد به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه اعمال می شود.
برخی منابع مقاومت اسپور را به دو عامل نسبت میدهند:
- وضعیت دهیدراته بودن اسپور
- وجود مقادیر زیاد کلسیم دی پیکولینات
ولی به طور عمده علت مقاوم بودن اسپور را به ضخامت جداره، نفوذ ناپذیری، کم بودن فعالیت متابولیکی و کم بودن آب آن نسبت میدهند.
رنگ آمیزی آندوسپور
آندوسپور به دلیل نفوذ ناپذیر بودن به آسانی رنگ نمی گیرد و در صورت رنگ پذیری به آسانی رنگ خود را از دست نمی دهد.این خاصیت اساس و پایه رنگ آمیزی اسپور را تشکیل میدهد.اسپور به وسیله رنگ مالاشیت گرین و با کمک حرارت رنگ آمیزی می شود، سپس سافرانین به عنوان رنگ مکمل در این تکنیک مورد استفاده قرار میگیرد.در این روش باکتری ها قرمز رنگ و آندوسپورها به رنگ سبز در داخل پیکر باکتری والد مشاهده میشوند. اگر باکتری اسپور دار به روش گرم رنگ آمیزی شوند و اسپورها به صورت مناطق شفافی قابل مشاهده خواهند بود.همچنین اندوسپور را می توان به علت شفافیت با میکروسکوپ فاز کنتراست مشاهده کرد.
روش های رنگ آمیزی اسپور باکتری شامل:
- روش شافر- فولتون (schaeffer-fulton)
- روش دورنر (Dorner method)
- روش مولر
آزمایش روش شافر- فولتون (schaeffer-fulton)
طرز تهیه رنگ ها و محلول ها:
- مالاشیت گرین (محلول5/0%)
۵ گرم مالاشیت گرین را در ۱۰۰سی سی آب مقطر حل کنید.
- سافرانین ( محلول 5/0%)
۰.۵ گرم سافرانین را در ۱۰۰سی سی آب مقطر حل کنید.
روش آزمایش:
- از باسیلوس سوبتیلیس گسترش تهیه نمایید و پس از خشک شدن با حرارت ثابت کنید.
- گسترش را با سبز مالاشیت پوشانده و به مدت ۵ دقیقه روی حرارت حمام آب جوش قرار دهید.
- مراقب باشید تا رنگ نجوشد و خشک نشود. برای جلوگیری از خشک شدن می توانید دوباره مقداری از سبز مالاشیت را روی لام اضافه نمایید.
- رنگ را از روی لام خالی نمایید و با آب آن را بشویید.
- با سافرانین به مدت یک دقیقه گسترش را بپوشانید.
- رنگ را خالی نموده و با آب لام را بشویید.
- با کاغذ خشک کن لام را خشک نمایید و با روغن ایمرسیون و عدسی ۱۰۰ میکروسکوپ مشاهده کنید
- در این روش رنگ آمیزی، اسپورها به رنگ سبز و باکتریها به رنگ قرمز مشاهده می شوند.
روش آزمایش به روش دورنر(Dorner Method)
- پنج قطره آب مقطر سترون را درون لوله آزمایش بریزید و باکمک فیلدوپلاتین کلنی باسیلوس سوبتیلیس را به درون لوله انتقال داده و سوسپانسیون غلظی از آن تهیه نمایید.
- پنج قطره از کربول فوشین را به سوسپانسیون داخل لوله اضافه نمایید.
- لوله آزمایش را به مدت ۱۰ دقیقه درون آب جوش قرار دهید.
- قطره کوچکی از محلول ۱۰% نیگروزین را روی لام قرار داده و چند لوپ از سوسپانسیون فوق را در آن حل نمایید.
- با استفاده از انتهای یک لام، قطره مذکور را روی لام پخش کنید.
- صبر کنید تا گسترش به دست آمده در حرارت آزمایشگاه خشک شود.
- آب مقطر ۱۰۰ ميلي ليترمیکروسکوپ با عدسی ۱۰۰ مشاهده نموده
طرز تهیه رنگ كربول فوشين مورد استفاده در این روش:
- فوشين قليائي ۴ گرم
- الكل اتانول ۲۰ ميلي لیتر
- فنل ۸ ميلي گرم
- آب مقطر ۱۰۰ میلی لیتر
آب مقطر را به آرامی با فنل مخلوط نموده و سپس محلول رنگ فوشین در الکل را به آن اضافه کنید.حجم نهایی را به خوبی مخلوط نموده و برای یک شب در حرارت ۳۷ درجه سانتیگراد باقی بگذارید.سپس با استفاده از کاغذ صافی آن را صاف کنید.در این روش زمینه لام سیاه رنگ، اسپور قرمز رنگ و باکتری بی رنگ است.
رنگ آميزي اسپور باکتری به روش مولر
- گسترش را با حرارت ثابت كنيد.
- فوشين فنيكه غليظ را روي لام بريزيد و به ملايمت حرارت دهيد تا به مدت ۱۰ دقيقه بخار متصاعد شود ولي رنگ روي لام نجوشد و خشك نشود (توصيه ميشود براي حرارت دادن لام را بر روي پايه فلزي قرار دهيد)
- لام را با آب بشوئيد.
- بوسيله الكل مطلق عمل رنگبري را انجام دهيد تا گسترش به رنگ گلي كم رنگ درآيد.
- لام را با آب بشوئيد.
- متيلين بلو را روي گسترش ريخته و ۳ دقيقه صبر كنيد.
- لام را با آب بشوئيد.
پس از خشك كردن لام با استفاده از روغن سدر و عدسي ۱۰۰ آنرا زير ميكروسكوپ مطالعه كنيد.
اسپورها به رنگ قرمز و باکتریها به رنگ آبي ديده ميشوند.
نتیجه گیری
برای تشخیص اسپور باکتری ها در زیر میکروسکوپ با توجه به روشی که برای رنگ آمیزی انتخاب کرده ایم طبق مطالب زیر اسپورها را تشخیص میدهیم.در روش رنگ آمیزی شافر-فولتون، اسپورها به رنگ سبز و باکتری ها به رنگ قرمز مشاهده می شوند.در روش دورنر زمینه لام سیاه رنگ، اسپور قرمز رنگ و باکتری بیرنگ است در روش مولر اسپورها به رنگ قرمز و باکتری ها به رنگ آبي ديده ميشوند.
تهیه کننده: فاطمه گودرزی
منابع:
- https://darwino.ir/coloring_instructions_for_spores/
- http://rotbeyek.com/%D8%B1%D9%88%D8%B4-%D8%B1%D9%86%DA%AF-%D8%A2%D9%85%DB%8C%D8%B2%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D9%BE%D9%88%D8%B1-%D8%A8%D8%A7%DA%A9%D8%AA%D8%B1%DB%8C-%D9%87%D8%A7-spore-staining
همچنین مطالعه کنید: سلولهای نوروگلیا
سلام سپاس از مطلب خوبتون
آیا اسپورها بهصورت چندباره وارد مرحله ژرمیناسیون میشوند؟ در چه شرایطی؟