آکادمی میکروب شناسی

رنگدانه‌های میکروبی

یکی از مهم‌ترین شاخصه مقبولیت مواد غذایی، رنگدانه‌های موجود در آن می‌باشد. در حال‌حاضر هزینه‌های بالای تولید رنگدانه‌های سنتزی(شیمیایی)، ماندگاری طولانی‌ مدت آن‌ها در محیط‌ زیست و همچنین سمی بودن بقایای آن‌ها برای سلامتی موجودات زنده، موجب شده‌است که پژوهشگران در تلاش برای طراحی سیستم‌های تولید رنگدانه با هزینه‌های مقرون به‌صرفه و سازگار با محیط‌زیست باشند؛ به طوری که در سال‌های اخیر، استفاده از رنگدانه‌ها با منشا زیستی در سراسر دنیا توسعه پیدا کرده‌است. 

رنگدانه‌های میکروبی

رنگدانه‌های میکروبی گروهی از رنگدانه‌های طبیعی هستند که امروزه به‌منظور جایگزینی رنگدانه‌های مصنوعی، توجه زیادی را به خود جلب کرده‌اند. تولید صنعتی رنگ‌های خوراکی طبیعی با تخمیر میکروبی، دارای مزایای متعددی از جمله: تولید ارزان‌تر، استخراج آسان‌تر، بازده بالاتر، عدم کمبود مواد اولیه و … است.

تولید رنگ توسط میکروارگانیسم‌ها

رنگدانه‌های میکروبی

این رنگدانه‌های زیستی علاوه‌بر ویژگی‌های رنگ‌زایی، فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی، آنتی‌بیوتیکی و ضدسرطانی قابل‌توجهی از خود نشان می‌دهند. از جهت دیگر، استفاده از این رنگدانه‌ها موجب کاهش آلودگی زیست‌محیطی و اثرات سمی جانبی ناشی از حضور رنگ‌های‌ سنتزی می‌شود. طیف وسیعی از میکروارگانیسم‌های مختلف شامل باکتری‌ها، کپک‌ها و مخمرها قادر به تولید انواع‌ گوناگون از این رنگدانه‌ها هستند.

از همین نویسنده بخوانید: آلرژن‌های موجود در آجیل‌های درختی

موارد مصرف رنگدانه‎‌های میکروبی

رنگدانه‌های میکروبی می‌توانند در صنایعی از قبیل نساجی، داروسازی و صنایع‌غذایی به‌طور گسترده‌ای مورد‌استفاده قرار گیرند. در حال حاضر رنگدانه‌های بتاکاروتن توسط Blakeslea trispora، ریبوفلاوین توسط “Ashbya gossypii” و آستاگزانتین توسط “Xanthophyllomyces dendrorhous” تولید می‌شوند که در صنایع‌غذایی استفاده می‌شوند. 

رنگدانه‌های پرودوجیوسین که توسط “Serratia Escherichia coli”، آنتوسیانین توسط “marcescens” نوترکیب و ویولاسین توسط “Chromobacterium violaceum” تولید می‌شوند نیز به طور گسترده‌ای در داروسازی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در نهایت می‌توان گفت که با تلفیق تخمیر میکروبی با روش‌های مناسب و مهندسی ژنتیک جهت بهبود سویه مولد، می‌توان رنگدانه‌های میکروبی با بازده بالا و کیفیت قابل‌قبول به عنوان جایگزین رنگ‌های مصنوعی تولید نمود.

نویسنده: مریم فرهادمنش

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا