آکادمی میکروب شناسی

آیا می‌دانید از هر ١٠ نفر، یک نفر به دیابت مبتلاست!

آنچه که باید در رابطه با دیابت بدانیم

دیابت چیست؟ 

دیابت، یک بیماری مزمن بوده و زمانی رخ می‌دهد که پانکراس، نتواند هورمون انسولین را بسازد و یا بدن نتواند از انسولین تولید شده به خوبی استفاده کند؛ وقتی انسولین کافی وجود نداشته باشد یا سلول‌ها به آن پاسخی ندهند، مواد قندی بیش از حد در جریان خون باقی می‌ماند. با گذشت زمان، این امر می تواند مشکلات جدی را برای سلامتی در پی داشته باشد مانند بیماری‌های قلبی، از دست دادن بینایی و بیماری‌های کلیوی. سه نوع اصلی دیابت وجود دارد: دیابت نوع ١، دیابت نوع ٢ و دیابت بارداری. 

روز جهانی دیابت

با توجه به اهمیت تشخیص، کنترل و درمان به موقع این بیماری، در سال ١٩٩١، فدراسیون بین‌المللی دیابت (IDF) و سازمان بهداشت جهانی، در پاسخ به افزایش نگرانی‌ها در مورد دیابت، روز جهانی دیابت (WDD) پایه‌گذاری شد. روز جهانی دیابت در سال ٢٠٠٦ با تصویب قطعنامه سازمان ملل به عنوان روز رسمی شناخته شد و هر سال در ١٤نوامبر، سالروز تولد سر فردریک بانتینگ، (که به همراه چارلز بست در سال ١٩٢٢ انسولین را کشف کردند) جشن گرفته می‌شود. 

 در حا حاضر، WDD بزرگ‌ترین کمپین آگاه‌سازی دیابت در جهان است که بیش از ١میلیارد نفر در بیش از ١٦٠ کشور را جذب می‌کند. 

هدف کمپین روز جهانی دیابت این است:

ایجاد پلتفرمی برای ترویج تلاش‌های حمایتی IDF در طول سال.

محرک جهانی برای ترویج اهمیت انجام اقدامات برای مقابله با دیابت به عنوان موضوع مهم بهداشت جهانی.

هر سال، کمپین روز جهانی دیابت بر یک موضوع اختصاصی تمرکز می کند که برای یک یا چند سال اجرا می‌شود. موضوع روز جهانی دیابت 23-2021 دسترسی به مراقبت از دیابت است. این کمپین با لوگوی دایره آبی نشان داده می شود و نشان‌دهنده‌ی اتحاد جامعه جهانی دیابت در پاسخ به افزایش تعداد افراد مبتلا به دیابت است. متاسفانه این نماد برای بسیاری از مردم معنایی ندارد. 

همچنین بخوانید: آشنایی با انواع محیط کشت‌های میکروبی

دیابت و میکروبیوم روده‌ای

میکروبیوم چیست؟ 

میکروبیوم مجموعه‌ای از میکروارگانیسم‌ها (مانند قارچ ها، باکتری ها و ویروس ها) است که در یک محیط خاص زندگی می‌کنند. در انسان، این اصطلاح اغلب برای توصیف میکروارگانیسم‌هایی استفاده می‌شود که داخل یا روی قسمت خاصی از بدن مانند پوست یا دستگاه گوارش زندگی می‌کنند. ژنوم میکروبیوم ١٥٠برابر بیشتر از ژن انسان است. میکروبیوتا از بدو تولد ایجاد شده و در طول سه سال اول زندگی شکل می‌گیرند. جنسیت، سن، سابقه خانوادگی، قومیت، رژیم غذایی، مناطق زندگی، استفاده از پروبیوتیک‌ها، پری‌بیوتیک‌ها و آنتی‌بیوتیک‌ها، همه عواملی هستند که بر ترکیب میکروبیوتای روده تأثیر می‌گذارند. میکروبیوتای روده با هضم و تخمیر مواد مغذی و همچنین جذب الکترولیت‌ها و مواد معدنی در حفظ عملکرد دستگاه گوارش و سیستم ایمنی اهمیت دارد. 

میکروبیوم

 

ارتباط میکروبیوم و دیابت

تعداد زیادی از مطالعات نقش میکروبیوتای روده را در سلامت و بیماری نشان داده‌اند. نقش اختلال در تنظیم میکروبیوتا که منجر به کمبود اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه (SCFAs) مانند پروپیونات، استات و بوتیرات می‌شود، در چاقی، دیابت نوع ١و ٢نشان داده شده است. بروز دیابت نوع ١در دهه های اخیر در کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه به شدت افزایش یافته است. دیابت نوع١، یک بیماری خود ایمنی است. مشخص شده است که لیپوپلی ساکاریدها (LPS) که جزء اصلی غشای خارجی گونه های باکتریایی گرم منفی هستند نقش مهمی را در افزایش سطح سیتوکین‌های پیش التهابی از طریق گیرنده‌های شبه تلفات (TLRs) ایفا می کند. LPS ها را می‌توان از میکروبیوتای روده جداسازی کرد. هم‌چنین مطالعات متعدد نشان داده‌اند که بیماران مبتلا به دیابت نوع ١، میکروبیوتای روده کاملاً متفاوتی در مقایسه با افراد سالم دارند که با کاهش نسبت Firmicutes (گرم مثبت) به Bacteroidetes (گرم منفی) مشخص می‌شود. 

نویسنده: غزاله بهاری

تهییه شده در آکادمی میکروب‌شناسی اتحاد زیست‌شناسان ایران

منبع1

منبع2

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا