مجموعه مشاوره بایوکن

میکروبیولوژی صنعتی

میکروبیولوژی صنعتی

میکروبیولوژی صنعتی

 رشته‌ی میکروبیولوژی صنعتی

میکروبیولوژی صنعتی شاخه‌ای از میکروبیولوژی کاربردی است که در آن میکروارگانیسم‌ها( مثل: ویروس، باکتری، قارچ، انگل و…) در فرآیندهای صنعتی استفاده می‌شوند. به عنوان مثال، در تولید محصولات با ارزش بالا مانند دارو، مواد شیمیایی، سوخت و برق.

گرایش میکروبیولوژی صنعتی

این رشته جزو گرایش‌های رشته‌ی میکروبیولوژی در مقطع کارشناسی ارشد بوده است و همچنین جزو زیر مجموعه وزارت علوم می‎باشد. این رشته در مقطع دکتری به این نام وجود ندارد. و با همان نام میکروبیولوژی موجود است.

کاربرد رشته‌ی میکروبیولوژی صنعتی

این بخش به استفاده از میکروب های مفید در تولید مواد صنعتی مانند اسیدها، کودها، در رفع آلودگی‌های محیط‌زیست، در شناسایی آفات گیاهی و راه‌های مقابله با آنها، در استخراج فلزات سنگین، در تصفیه نفت و … مربوط می‌شود.

ظرفیت و دانشگاه‌های مورد پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد

این رشته جزو رشته‌های وزارت علوم می‌ باشد. که در دانشگاه‌های سراسری ، آزاد و… دانشجو می‌پذیرد.

لازم به ذکر است که ظرفیت پذیرش با توجه به نیاز، متغیر است اما به صورت تقریب به شرح زیر می‌باشد:

دانشگاه اصفهان 4نفر                           روزانه
تبریز 3نفر                         روزانه
باهنر کرمان 3نفر                         روزانه
بهشتی تهران 5نفر                         روزانه
چمران اهواز 8نفر                         روزانه
مازندران 2نفر                         روزانه
اصفهان 2نفر                         نوبت دوم
تبریز 2نفر                         نوبت دوم
باهنر کرمان 1نفر                          نوبت دوم
بهشتی تهران 1نفر                         نوبت دوم
مازندران 2نفر                        نوبت دوم
تبریز 3نفر                         پردیس خودگردان
بهشتی 5نفر                          پردیس خودگردان
موسسه اشرفی اصفهان 20نفر                        غیرانتفاعی
موسسه خرد بوشهر 20نفر                       غیرانتفاعی
موسسه ربع رشیدی تیریز 20 نفر                      غیرانتفاعی

ظرفیت و دانشگاه‌های مورد پذیرش در مقطع دکتری-سراسری

لازم به ذکر است که ظرفیت پذیرش با توجه به نیاز، متغیر است اما به صورت تقریب به شرح زیر می‌باشد:

دانشگاه اصفهان                         روزانه                                      3نفر
دانشگاه الزهرا(خواهران)                روزانه                                           2نفر
دانشگاه تهران                            روزانه                                           2نفر
دانشگاه شاهد                            روزانه                                           2نفر
دانشگاه شهید بهشتی                روزانه                                      2نفر
دانشگاه چمران اهواز                  روزانه                                     3نفر
دانشگاه تهران                          نوبت دوم                                     3نفر
دانشگاه شهید اشرفی اصفهان      غیرانتفاعی                                      5نفر
دانشگاه شهید بهشتی                خودگردان                                     1نفر

ظرفیت و دانشگاه‌های مورد پذیرش در مقطع دکتری-آزاد

لازم به ذکر است که ظرفیت پذیرش با توجه به نیاز، متغیر است اما به صورت تقریب به شرح زیر می‌باشد:

واحد اراک 4نفر
واحد آیت الله املی 5نفر
واحد تهران شمال 10نفر
واحد تهران مرکز 5نفر
واحد جهرم 3نفر
واحد دامغان 3نفر
واحد رشت 6نفر
واحد زنجان 3نفر
واحد شهر قدس 4نفر
واحد شهرکرد 5نفر
واحد شیراز 5نفر
واحد علوم پزشکی تهران 4نفر
واحد علم تحقیقات 6نفر
واحد فلاورجان 6نفر
واحد قايم شهر 5نفر
واحد قم 6نفر
واحد کازرون 5نفر
واحد کرج 6نفر
واحد کرمان 4نفر
واحد لاهیجان 6نفر

بازار کار رشته‌ی میکروبیولوژی صنعتی

فارغ التحصیلان می‌توانند در آزمایشگاه‌های کنترل کیفیت صنعتی خوردگی میکروبی و آلودگی میکروبی سوخت، در مراکز تحقیقاتی از جمله بهداشتی، پزشکی، دارویی، صنایع غذایی، کار در تولید واحدهای صنعتی مختلف از جمله صنایع غذایی، دارویی، زیست‌فناوری برای تولید فرآورده‌های گوناگون مورد نیاز کشور به کمک میکروارگانیسم‌ها که تولید می‌شوند، کنترل کیفیت مصارف گوناگون اعم از دارویی، زیست‌فناوری، آرایشی بهداشتی برای کنترل کیفی میکروبی محصولات تولید شده و… در زمینه مربوط به رشته تحصیلی مشغول به کار شوند.

دروس دانشگاهی رشته میکروبیولوژی صنعتی

  • دروس الزامی:

فیزیولوژی میکروارگانیسم‌ها _ ژنتیک پروکاریوت‌ها _ رده بندی میکروارگانیسم‌ها _ بیوانفورماتیک _ بوم شناسی میکروارگانیسم‌ها _ روش‌ها در میکروبیولوژی

  • دروس اختیاری:

توسعه سویه‌ها صنعتی _ فرآیندهای فرادست _ فرآیندهای فرودست _ کنترل کیفیت میکروبی _ نظام‌های تضمین کیفیت _ شاخص‌ها و نشانگرهای زیستی _ زیست‌فناوری و تخمیر قارچی _ زیست فناوری میکروبی _ زیست فناوری صنعتی _ روش پژوهش و حل مسئله _ کار آفرینی در میکروبیولوژی _ سمینار

نویسنده: زهرا موحدی‌نسب

منابع:

  1. https://www.nature.com/subjects/industrial-microbiology
  2. https://final.3gaam.com/p/m880-%D9%85%DB%8C%DA%A9%D8%B1%D9%88%D8%A8%DB%8C%D9%88%D9%84%D9%88%DA%98%DB%8C-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C
  3. https://phdtest.ir/1398/07/%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%DA%A9%D8%AA%D8%B1%DB%8C-%EF%BB%A3%EF%BB%B4%EF%BB%9C%EF%BA%AE%D9%88%EF%BA%91%EF%BB%B4%EF%BB%AE%EF%BB%9F%EF%BB%AE%DA%98%DB%8C/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا