تکنیک های آزمایشگاهی

ANTI STREPHOLYSIN O

آنتی‌استرپتولیزین o (ASO)، آزمایشی برای سنجش عفونت ناشی از باکتری استرپتوکوک

تیتر آنتی‌استرپتولیزین O (تیتر: غلظت محلولی که با تیتراسیون تعیین می‌شود را گویند). میزان ASO را در خون اندازه‌گیری می‌کند. آنتی‌بادی‌های ASO حدود یک هفته پس از تجربه عفونت استرپتوکوکی شروع به افزایش می‌کنند. آن‌ها برای چند هفته افزایش می‌یابند و سپس شروع به کاهش می‌کنند.

باکتری به نام استرپتوکوک گروه A (GAS) باعث عفونت‌های شایع مانند گلودرد استرپتوکوکی و عفونت‌های پوستی می‌شود. GAS آنزیمی سمی به نام استرپتولیزین O تولید می‌کند. سیستم ایمنی بدن آنتی‌بادی‌هایی را برای مبارزه با این آنزیم سمی تولید می‌کند. یکی از این آنتی‌بادی‌ها آنتی استرپتولیزین O (ASO) نام دارد.

 

ANTI STREPHOLYSIN O
                                                        تست ANTI STREPHOLYSIN

چرا به یک تیتر آنتی‌استرپتولیسین نیاز دارید؟

اگر عفونت استرپتوکوکی دارید، به احتمال زیاد با آنتی‌بیوتیک درمان و برطرف می‌شود. اما اگر علائمی برای شما ایجاد نکند یا به‌طور کامل درمان نشود، ممکن است دچار عوارض ثانویه شوید. اگر پزشک مشکوک به داشتن یکی از عوارض زیر باشد، ممکن است نیاز به آزمایش خون تیتر ASO داشته باشید. از جمله مواردی که به انجام این آزمایش احتیاج است عبارت‌اند از:

1-عفونت‌های بدون درمان مناسب (باکتری استرپتوکوک می‌تواند به سایر نواحی بدن شما سرایت کند. این می‌تواند باعث عفونت در لوزه‌ها، سینوس‌ها، پوست، گوش میانی و خون شود).

2-مخملک (بیشتر در کودکان بین سنین 5 تا 15 سال دیده می‌شود. مخملک در گذشته به عنوان یک بیماری جدی دوران کودکی در نظر گرفته می‌شد. درحال‌حاضر با آنتیبیوتیک قابل درمان است، اما اگر درمان نشود می‌تواند عوارضی ایجاد کند).

3-تب روماتیسمی (تب روماتیسمی یک بیماری جدی است که می‌تواند قلب، مفاصل، مغز و پوست شما را تحت‌تاثیر قرار دهد).

علائم تب روماتیسمی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • دردشدید در مفاصل حساس مانندزانو، مچ پا، آرنج و مچ دست؛
  • تب؛
  • علائم قلبی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس و ضربان قلب سریع؛
  • خستگی؛
  • تکان‌های غیرقابل کنترل؛
  • توده‌های زیر پوست در نزدیکی مفاصل، (اگرچه این اتفاق نادر است).
  • بثورات (حلقه‌های صورتی با مرکز واضح، اگرچه این نیز نادر است).

4-گلومرولونفریت (این یک نوع بیماری کلیوی است. این عفونت به فیلترهای ریز داخل کلیه‌ها به نام گلومرول آسیب می‌رساند. و می‌تواند باعث شود کلیه‌ها در دفع مواد زائد و مایعات از بدن شما با مشکل مواجه شوند. هم‌چنین در موارد جدی می‌تواند باعث نارسایی کلیه شود).

آزمایش تیتر آنتی‌استرپتولیسین چگونه انجام می‌شود؟

این آزمایش از نمونه خونی استفاده می‌کند که از ورید، معمولاً در دست یا بازوی شما گرفته می‌شود. ممکن است پزشک به شما بگوید که شش ساعت قبل از آزمایش غذا نخورید. به‌علاوه پزشک ممکن است دو هفته بعد، آزمایش دیگری برای تیتر ASO انجام دهد تا ببیند آیا سطح  آنتی‌استرپتولیزین شما در حال افزایش یا کاهش است.

 نتایج آزمایش تیتر آنتی‌استرپتولیسین چه معنی‌ای می‌دهد؟

  • سطح ASO منفی یا سطح ASO بسیار پایین به این معنی است که به‌تازگی عفونت استرپتوکوکی نداشته‌اید. بدن شما بین یک هفته تا یک ماه پس از آلوده شدن شروع به تولید آنتی‌بادی‌های ASO می‌کند. سه تا پنج هفته پس از ابتلا به این بیماری، بیشترین آنتی‌بادی را در خون خود خواهید داشت. پس از آن، آن‌ها شروع به کاهش خواهند کرد. آنتی‌بادی‌های ASO تا چند ماه پس از عفونت در خون شما قابل تشخیص خواهند بود.

 

  • اگر سطح آنتی‌بادی‌های ASO افزایش یافته‌ باشد، به‌ این معنی است که به‌تازگی عفونت استرپتوکوکی داشته‌اید. اگر مدتی بعد دوباره سطوح آنتی‌بادی‌های ASO شما مورد آزمایش قرار گیرد و در حال کاهش باشد، به این معنی است که عفونت شما ممکن است از بین برود.

تست‌های دیگری که ممکن است با تیتر ASO نیاز داشته باشید چیست؟

اگر در قسمت‌های دیگر بدنتان عفونت دارید، ممکن است لازم باشد کشت‌های دیگری از خون، بافت‌ها یا مخاط در ریه‌هایتان انجام دهید.

نتیجه‌گیری:

آزمایش تیتر آنتی‌استرپتولیزین O (ASO) عفونت استرپتوکوکی را بررسی می‌کند. هنگامی‌که با باکتری‌های مضر تماس پیدا می‌کنید، بدن شما برای دفاع از خود در برابر این باکتری‌ها آنتی‌بادی تولید می‌کند. بدن شما آنتی‌بادی‌های مخصوص باکتری‌هایی را که با آن‌ها مبارزه می‌کند را تولید می‌کند. تست تیتر ASO آنتی‌بادی‌های تولید شده توسط بدن شما را در پاسخ به سمی به نام استرپتولیزین O اندازه‌گیری می‌کند. هنگامی‌که عفونت استرپتوکوکی ناشی از باکتری GAS دارید، بدن شما آنتی‌بادی‌های آنتی‌استرپتولیزین O را می‌سازد.

ANTI STREPHOLYSIN O
                                                            مراحل انجام آزمایش

 

نویسنده: آناهیتا یعقوبیانی

ویراستار: شعله جاهدی

منابع:

منبع1

منبع2

منبع3

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا