تکنیک های آزمایشگاهی

 آزمایش آنتی‌­بادی ریبونوکلئوپروتئین ضد­هسته­‌ای (Anti-RNP Antibody)

آزمایش آنتی‌­بادی ریبونوکلئوپروتئین ضد­هسته­‌ای

آنتی‌بادی‌های آنتی‌­ژن RNP (که در ابتدا anti-Mo نامیده می‌شد) با استفاده از ID در سرم‌های بیماران مبتلا به systemic lupus erythematosus یا به اختصار SLE توسط Mattioli و Reichlin در سال 1971 شناسایی شدند. اصطلاح RNP از مشاهدات اولیه­‌ای ناشی می‌­شود، که فعالیت آنتی‌­ژنی آن می‌­­تواند با درمان با ریبونوکلئاز و تریپسین از بین برود. بنابراین این یک آنتی­‌ژن ریبونوکلئوپروتئین یا «پروتئین RNA » بیان می‌­شود، در حالی­که آنتی‌­ژن Sm در برابر چنین درمانی مقاوم است.

در سال 1971، شارپ و همکاران گروهی از بیماران مبتلا به سندرمی را توصیف کردند که با ویژگی‌هایSLE ، بیماری التهابی عضلانی و اسکلرودرمی، با عدم وجود بیماری کلیوی مشخص می‌شود و آن را بیماری بافت همبند مختلط (MCTD) نامیدند. سرم این بیماران حاوی آنتی‌­بادی­‌هایی برای ENA بود که با هماگلوتیناسیون غیرفعال اندازه‌­گیری شد. مطالعات بعدی نشان داد که ENA حاوی هر دو آنتی‌­ژن Sm و RNP (10-18) است و بیمارانی که توسط شارپ و همکاران توصیف شده­‌اند با RNP واکنش نشان می‌­دهند. در سال 1979، لرنر و استیتز نشان دادند که هر دو آنتی­‌ژن Sm و RNP روی U1 snRNP قرار دارند. بنابراین آنتی RNP گاهی­‌اوقات به­‌عنوان آنتی­‌بادی­‌های anti-U1 RNP و anti-U1 snRNP نیز شناخته می­‌شود.

آزمایش Anti-RNP
آزمایش Anti-RNP

RNP (همچنین nRNP و U1RNP نامیده می‌­شود( یک ریبونوکلئوپروتئین هسته‌­ای کوچک است که حاوی 3 اتوآنتی­‌ژن پروتئینی) به نام‌­های A ، C و (kD68 است. سرم­‌هایی که حاوی آنتی‌­بادی­‌های RNP هستند عمدتاً با اتوآنتی‌­ژن­‌های A و kD-68 واکنش نشان می‌­دهند. آنتی­‌بادی‌­های RNP تقریباً در 50٪ از بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوز (LE) و در بیماران مبتلا به سایر بیماری­‌های بافت همبند، به ویژه بیماری بافت همبند مختلط (MCTD) رخ می‌­دهد. MCTD با سطوح بالای آنتی‌بادی‌های RNP بدون آنتی‌بادی‌های Sm یا DNA دو رشته‌ای (dsDNA) مشخص می‌شود. MCTD شبیه LE است اما با درگیری کلیه همراه نیست.

آنتی­‌بادی­‌های ریبونوکلئوپروتئین (RNP)، اغلب در سطوح بسیار بالا در بیماران مبتلا به انواع بیماری­‌های روماتیسمی سیستمیک از جمله روماتیسمی خودایمنی سیستمیک (SLE یا systemic lupus erythematosus )، اسکلروزسیستمیک پیشرونده، یک موجودیت بیماری متمایز با ویژگی­‌های بالینی متداخل SLE ، اسکلرودرمی، پلی­میوزیت و روماتیسم مفصلی دیده می­‌شوند. این اتوآنتی‌بادی‌ها معمولاً یک الگوی لکه‌دار قوی از رنگ‌آمیزی هسته‌ای در ایمونوفلورسانس ایجاد می‌کنند. ساختار آنتی‌ژن‌های شناسایی شده توسط آنتی‌بادی‌های ضد RNP پیچیده است. رایج‌­ترین عوامل تعیین کننده و آن‌­هایی که به­‌طور گسترده شناسایی می­‌شوند، مواردی به نام RNP یا U1RNP هستند. آنتی­‌بادی­‌های ضد RNP را می­‌توان به‌­تنهایی (معمولا در mixed connective tissue disease یا ( MCTD یا همراه با آنتی) Sm لوپوس) شناسایی کرد. Anti-Sm به‌­ندرت به‌­تنهایی یافت می‌­شود.

تفسیر آزمایش RNP
تفسیر آزمایش RNP

Autoantibodies

اوتوآنتی­‌بادی‌ها به ریبونوکلئوپروتئین‌های هسته‌ای کوچک (snRNPs) مانند anti-Sm و U1RNP جزو اولین پاسخ‌های پروتئین ضدهسته‌ای بودند؛ که در بیماری‌های روماتیسمی خودایمنی سیستمیک (systemic autoimmune rheumatic diseases یا SARD) شناسایی شدند. آنتی‌­بادی­‌های Anti-Sm که U1، U2، U5 و U4-6snRNP ها را شناسایی می­‌کنند، نشانگری برای لوپوس اریتماتوز سیستمیک ( SLEیا systemic lupus erythematosus) هستند، در حالی­‌که anti-U1snRNP را می­توان در SARD مختلف تشخیص داد، بیمارانی که دارای ویژگی‌­های هم‌پوشانی SARD خاصی هستند که به­‌عنوان بافت همبند مخلوط نامیده می‌­شود.

روش­‌های تشخیص ضد Sm و ضد RNP

روش‌های تشخیص anti-Sm و anti-RNP در آزمایشگاه‌های مختلف متفاوت است و بر حساسیت، ویژگی و مقادیر پیش‌بینی تأثیر می‌گذارد. روش‌های مورد استفاده شامل ایمونودیفیوژن، رادیوایمونواسی، ضدایمونوالکتروفورز (CIE)، هماگلوتیناسیون، یا سنجش ایمونوسوربنت مرتبط با آنزیم(ELISA) و وسترن بلات است. در بررسی ما، روش همیشه در بخش نتایج بیان شده­‌است، زیرا ممکن است یک روش کاملاً با روش دیگری قابل مقایسه نباشد. علاوه­‌بر این، هیچ یک از این روش­‌ها به خوبی بین آزمایشگاه­‌ها استاندارد نشده­‌اند.

تفسیر آزمایش

آنتی­‌بادی­‌های RNP در سطوح بسیار بالایی در 95 تا 100 درصد بیماران مبتلا به بیماری بافت همبند مختلط یافت می­‌شود. در واقع، اگر تیتر بالایی از RNP پیدا شود و سایر ویژگی­‌های ANA وجود نداشته باشد، مترادف با MCTD است. بحث­‌هایی در مورد اینکه آیا MCTD نشان­‌دهنده یک بیماری واقعاً متمایز است یا صرفاً یک سندرم هم‌پوشانی وجود دارد. با این حال، سرولوژی تشخیصی واضح است حتی اگر دامنه­‌ی کامل درگیری بالینی در آن زمان مشخص نباشد. در سایر بیماری‌ها، آنتی‌بادی‌های ضدRNP اغلب با آنتی‌بادی‌های پروتئین‌های Sm مرتبط هستند. آنتی­‌بادی ضد RNP و آنتی­ژن Sm در حدود 20 تا 30 درصد از بیماران مبتلا به SLE یافت می‌­شود. 20-25 درصد بیماران مبتلا به اسکلروز سیستمیک پیش‌رونده دارای آنتی RNP هستند. آن‌ها همچنین در سایر بیماری­‌های بافت همبند از جمله اقلیت کمتر از 1٪ از بیماران مبتلا به سندرم شوگرنس یا آرتریت روماتوئید یافت می­‌شوند.

نتیجه­‌گیری

آنتی­‌بادی ضد Sm برای تشخیص SLE بسیار اختصاصی بوده و در افراد سالم یافت نمی­‌شود و به­­‌ندرت در افراد مبتلا به سایر بیماری­‌های روماتیسمی یافت می‌­شود. بنابراین، آزمایش آنتی­‌بادی ضد Sm باید زمانی انجام شود که فرد به تشخیص SLE فکر می­‌کند، اما نه برای کمک به تشخیص سایر بیماری­‌های روماتیسمی. آنتی­‌بادی­‌های Anti-Sm با وجود بیماری کلیوی در بیماران مبتلا به SLE ارتباطی ندارد. این یافته منعکس­‌کننده بی­‌فایده بودن آنتی­‌بادی­‌های ضد Sm به­‌عنوان پیش‌­بینی کننده نفریت لوپوس (lupus nephritis) است. آنتی­‌بادی ضد RNP مختص SLE نیست. اگرچه یک نتیجه آزمایش مثبت برای anti-RNP پشتیبانی بسیار قوی برای تشخیص MCTD ارائه می دهد، اما از تشخیص SLE، RA یا SSc پشتیبانی نمی­‌کند. آزمایش ضد RNP برای تشخیص نفریت لوپوس ارزشی ندارد. مطالعات بیشتر برای نتیجه‌گیری معتبر در مورد ارتباط بین تست ضد RNP و سایر بیماری‌های روماتیسمی، ظهور SLE و فعالیت بیماری ضروری است. آنتی­‌بادی­‌های Anti-Sm و anti-RNP در مقایسه با سفیدپوستان، بیشتر در آمریکایی‌­های آفریقایی تبار یا آفریقایی-کارائیب دیده می­‌شوند.

گردآوردنده: شعله جاهدی

منابع:

  1. https://emedicine.medscape.com/article/2086705-overview
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978044456378100037X
  3. https://www.southtees.nhs.uk/services/pathology/tests/anti-rnp-antibody/
  4. https://neurology.testcatalog.org/show/RNP
  5. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/art.20836

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا