تکنیک های آزمایشگاهی

آزمایش CEA؛ بررسی سرطان گوارش

تست بررسی سرطان گوارش

CEA نوعی پروتئین در بدن است. نوزادان در رحم مادرشان، دارای سطوح بالایی از این نوع پروتئین هستند. پس از تولد، میزان سطوح این پروتئین بسیار پایین می‌آید. بزرگسالانی که در صحت و سلامت قرار دارند، سطح بسیار پایینی از این پروتئین را در بدن خود دارند، اما برخی از انواع سرطان می‌توانند باعث افزایش آن شوند.

تومورهای استرومایی دستگاه گوارش (GISTs) اغلب به این دلیل یافت می‌شوند که فرد دارای علائم یا نشانه‌هایی است. برخی دیگر در طول آزمایشاتی که برای مشکلات دیگر انجام می‌شود، یافت می‌شوند. اما این علائم یا آزمایش‌های اولیه معمولاً برای اطمینان از اینکه فرد دارای GIST یا نوع دیگری از تومور گوارشی (GI) است کافی نیست. اگر مشکوک به تومور دستگاه گوارش باشد، باید آزمایش‌های بیشتری برای تأیید وجود آن انجام دهید.

عملکرد و معاینه‌ی پزشکان در این مورد به چه صورت است؟

پزشکان همیشه بعد از تشخیص علائم واضح، رشد سرطان را مشاهده نمی‌کنند. آن‌ها باید به‌دنبال سرنخ بگردند. یکی از راه‌هایی که آن‌ها می‌توانند این کار را انجام دهند، آزمایش آنتی‌ژن کارسینومبریونیک (carcinoembryonic antigen test) است. این آزمایش پروتئینی به نام CEA را در خون اندازه‌گیری می‌کند. افراد مبتلا به برخی از انواع سرطان دارای سطوح بالاتر از حد طبیعی این ماده هستند. این آزمایش به پزشک شما کمک می‌کند تا بفهمد که آیا بیماری شما پیشرفت داشته‌است؟ و آیا درمان شما موثر بوده‌‌است یا خیر.

همان‌طور که گفتیم CEA نوعی پروتئین در بدن است. پزشک شما می‌تواند از CEA به‌عنوان یک «نشانگر» برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سرطان شما استفاده کند .این آزمایش اغلب می‌تواند به پیش‌بینی اینکه آیا سرطان در حال رشد یا گسترش به سایر قسمت‌های بدن شماست کمک می‌کند. همچنین می‌تواند به شما کمک کند که درمان شما چقدر خوب عمل کرده و چشم‌انداز شما را پیش‌بینی کند.

معاینه‌ی پزشکان
معاینه‌ی پزشکان

در صورت تشخیص یکی از سرطان‌های زیر، پزشک ممکن است به شما آزمایش CEA بدهد:

  • مثانه
  • پستان
  • کولون و/یا رکتوم
  • ریه
  • تخمدان
  • پانکراس
  • معده
  • تیروئید

آزمایش چه زمانی انجام می‌شود؟

پزشکان از آزمایش CEA برای تشخیص سرطان برای اولین‌بار استفاده نمی‌کنند. این آزمایش روش دقیقی برای غربال‌گری آن نیست زیرا بسیاری از بیماری‌های دیگر می‌توانند باعث افزایش سطح این پروتئین شوند. و برخی از افراد مبتلا به سرطان سطح CEA بالایی ندارند.

این آزمایش می‌تواند به پزشک کمک کند تا پس از اطلاع از ابتلا به سرطان، درمان شما را برنامه‌ریزی و نظارت کند.

آمادگی لازم برای انجام آزمایش CEA به چه صورت است؟

معمولا لازم نیست کاری را زودتر از موعد آزمایش انجام دهید.

اما اگر شما یکی از موارد زیر را دارید، حتما قبل از آزمایش به پزشکتان اطلاع دهید:

  • سیگار مصرف می‌کنید؛
  • حامله هستید؛
  • آسپرین یا سایر داروهایی که ممکن است باعث خون‌ریزی شما شوند را مصرف ‌می‌کنید؛

همچنین پزشک خود را در مورد داروهایی که مصرف می‌کنید، ویتامین‌ها، مکمل‌ها و داروهایی را که بدون نسخه خریداری کرده‌اید نیز، مطلع کنید.

نتیجه‌گیری

تشخیص کامل و دقیق سرطان دستگاه گوارش (GI) اولین قدم برای درمان مؤثرتر آن است. علاوه بر آزمایشی که بررسی کردیم، برخی از تست‌های رایج تشخیصی شامل کولونوسکوپی، آندوسکوپی، بیوپسی و تصویربرداری نیز هستند که می‌توانند برای آگاهی از سرطان دستگاه گوارش مورد تجویز قرار گیرند.

نویسنده: شعله جاهدی

منابع:

  1. https://www.webmd.com/cancer/cea-tests
  2. https://www.cancer.org/cancer/gastrointestinal-stromal-tumor/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html
  3. https://utswmed.org/conditions-treatments/gastrointestinal-cancer/gastrointestinal-cancer-diagnosis/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا