تکنیک های آزمایشگاهی

آزمایش ASCA

ساکارومایسس سرویزیه (Saccharomyces cerevisiae) مخمری است که در صنعت از آن برای تولید نان و برخی داروها استفاده می­‌شود. میزان آنتی­‌بادی ضد ساکارومایسس سرویزیه (ASCA) با بیماری التهاب روده ارتباط دارد.

 

تصویر میکروسکوپ فلورسنس از نمونه ASCA مثبت

 (Anti-Saccharomyces cerevisiae Antibody) یا (ASCA) پروتئین‌های ایمنی هستند که اغلب در افرادی که به بیماری التهابی روده (IBD) مبتلا هستند، وجود دارد. IBD گروهی از اختلالات مزمن است که به‌­دلیل یک روند خودایمنی ایجاد می‌شود. این اختلال با بافت‌های متورم و آسیب‌­دیده در پوشش مجرای روده، مشخص می‌شود. علائم و شدت IBD در افراد مختلف متفاوت است و ممکن است با گذشت زمان نوسان داشته باشد. بسیاری از مبتلایان دچار عود بیماری و به دنبال آن دوره‌های کاهش علائم شده یا حتی بهبود می‌یابند.

انواع IBD :

 دو نوع شایع IBD، بیماری کرون (Crohn disease) و کولیت اولسراتیو (ulcerative colitis) است. بیماری کرون می‌تواند بر روی هر قسمت از مجرای روده، از دهان تا مقعد، تأثیر بگذارد؛ اما در درجه اول در روده­‌ی کوچک و یا در روده‌­ی بزرگ دیده می‌شود، در حالی­‌که کولیت اولسراتیو در روده بزرگ رخ می‌دهد.

بیماری کرون و کولیت اولسراتیو

تشخیص بیماری کرون و کولیت اولسراتیو به­‌طور معمول براساس آزمایش آندوسکوپی و بررسی نمونه‌های برداشت شده (بیوپسی) از روده انجام می‌شود. از آنجا که هر دو این بیماری‌ها را می‌توان در روده بزرگ یافت، حتی با استفاده از بیوپسی نیز گاهی اوقات تشخیص این دو مشکل است. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، آزمایش ASCA ممکن است مثبت باشد، زیرا ASCA بیشتر در افراد مبتلا به بیماری کرون دیده می‌شود تا در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو.

آنتی‌بادی‌های ساکارومایسس سرویزیه:

دو گروه از آنتی‌بادی‌های ساکارومایسس سرویزیه تولید شده توسط بدن وجود دارد: ASCA IgG و ASCA IgA. آزمایش ASCA اغلب شامل هر دو کلاس است. ASCA IgG ممکن است شدت بیماری و نیاز به جراحی را به­‌عنوان یک گزینه درمانی پیش‌بینی کند.

چه زمانی آزمایش انجام می­‌شود؟

آزمایش ASCA برای کمک به تشخیص بین بیماری کرون (CD) و کولیت اولسراتیو (UC)، همچنین به­‌عنوان آزمایش تکمیلی برای سایر آزمایش‌های مرتبط با IBD، استفاده می‌شود.

علائم و نشانه‌های IBD ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد و گرفتگی شکم
  • اسهال
  • خون­‌ریزی از رکتوم
  • تب
  • خستگی
  • علائم مربوط به مفصل، پوست، استخوان و اعضای بدن
  • تأخیر در رشد کودکان

چگونگی انجام آزمایش

  • ناحیه­‌ای از دست که از رگ‌های آن قرار است خون گرفته شود، باید با الکل تمیز و ضدعفونی شود.
  • یک باند لاستیکی را به بالای ناحیه خون­‌گیری می‌بندند تا به بهتر دیده‌­شدن رگ‌های دست کمک کند.
  • یک سوزن متصل به یک لوله را به آرامی‌ درون رگ قرار داده و خون­‌گیری انجام می‌شود.
  • پس از دریافت میزان خون مورد نیاز برای آزمایش، سوزن را از روی پوست برداشته و باند لاستیکی را از روی بازوی باز می‌کنند.
  • محل خون­‌گیری را با یک باند یا پنبه تمیز کرده و پانسمان می‌کنند.

نمونه خون 2 ساعت پس از نمونه‌­گیری سانتریفیوژ می­‌گردد. همچنین نمونه بالافاصله بعد از جداسازی در یخچال (8-2 درجه سانتیگراد) قرار می­‌گیرد.

نتیجه آزمایش:

همراه آزمایش ASCA به­‌طور معمول آزمایش p-ANCA  نیز درخواست می­‌شود. اگر آزمایش ASCA  مثبت ولی آزمایش p-ANCA  منفی شود، نشان از بیماری کرون دارد. اگر آزمایش ASCA  منفی ولی آزمایش p-ANCA مثبت شود نشان­‌دهنده‌­ی بیماری کولیت اولسراتیو است. یک نتیجه منفی برای هر دو آزمایش ASCA  و p-ANCA  لزوما IBD را رد نمی‌کند. ممکن است فردی که دارای نتایج آزمایش منفی است، دارای بیماری کرون، کولیت اولسراتیو، یا بیماری التهابی روده از نوع دیگری باشد. وجود آنتی‌بادی‌های متعدد (ASCA ، anti-CBir1 ، anti-Omp C) ممکن است احتمال یک بیماری تهاجمی‌تر را نشان دهد، اما نتایج منفی، بیماری تهاجمی را رد نمی‌کنند.

عوامل مداخله‌­گر در نتایج آزمایش:

ممکن است واکنش تداخلی (Cross Reaction) در بعضی از کیت­‌ها با آنتی­‌بادی بر علیه کاندیدا آلبیکانس وجود داشته باشد. نمونه همولیز شدید و یا لیپمیک شدید نیز در نتایج آزمون تداخل ایجاد می­‌کند.

نتیجه­‌گیری:

در پنل سرولوژی IBD ، نمونه سرم در تشخیص بیماری کرون و کولیت اولسراتیو مفید است اما نمی­‌توان به­‌عنوان نمونه انحصاری در افتراق دو بیماری به آن اتکا کرد. در سرم برخی از بیماران کرون،  آنتی­‌بادی اختصاصی نوتروفیل (NSA) قابل شناسایی است و همچنین در برخی از بیماران کولیت اولسراتیو، سطوح افزایش‌­یافته آنتی‌­بادی­‌های IgG و IgA ساکارومیسس سرویزیه (ASCA) مشاهده می­‌شود. اندازه گیری ASCA و NSA برای تعیین شدت بیماری در بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده و یا به­‌منظور تعیین پاسخ به درمان خاص بیماری از جمله جراحی روده بیمار، مفید نیست.

زهرا سروآزاد

 

منابع:

crohnscolitisfoundation

pubmed.ncbi

pubmed

testing

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا