تکنیک های آزمایشگاهی

آزمایش اسید فسفاتاز

مقدم ه­ای بر آزمایش اسید فسفاتاز

اسید فسفاتاز آنزیمی است که در سراسر بدن، اما در درجه اول در غده پروستات یافت می­شود. مانند همه آنزیم ­ها برای تحریک واکنش­های شیمیایی خاص نیز لازم است. آزمایش اسید فسفاتاز برای تشخیص اینکه آیا سرطان پروستات به سایر نقاط بدن گسترش یافته است (متاستاز شده است) و بررسی اثربخشی درمان انجام می ­شود. این آزمایش تا حد زیادی توسط آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) جایگزین شده است.

 

نام آزمایش

اسید فسفاتاز (اسید فسفاتاز پروستاتیک[ PAP]، اسید فسفاتاز مقاوم به تارتارات [TRAP])

1 1 1

بافت ­های دیگر به غیر از پروستات مقادیر کمی اسید فسفاتاز شامل استخوان، کبد، طحال، کلیه و سلول­ های قرمز خون و پلاکت­ ها دارند. آسیب به این بافت ­ها باعث افزایش متوسط ​​سطح این آنزیم می­ شود. این آنزیم در منی بسیار غلظت دارد. تحقیقات تجاوز به عنف اغلب شامل آزمایش اسید فسفاتاز در مایع واژن است. موارد احتیاط این یک آزمایش غربالگری برای سرطان پروستات نیست.

سطح این آنزیم فقط پس از متاستاز شدن سرطان پروستات افزایش می­یابد. شرح تست آزمایشگاهی میزان اسید فسفاتاز را در خون فرد اندازه­گیری می­کند و می­تواند تعیین کند که آنزیم از چه بافتی خارج می­شود. به عنوان مثال، مهم است که بدانیم این آنزیم افزایش یافته از پروستات است یا گلبول­های قرمز. اسید فسفاتاز از پروستات، به نام prostatic acid phosphatase (PAP) مهمترین نوع این آنزیم از نظر پزشکی است.

اختلافات ناچیزی که بین اسید فسفاتاز پروستات و اسید فسفاتاز موجود در بافت­های دیگر وجود دارد باعث  می­ شود که در آزمایشگاه واکنش متفاوتی هنگام مخلوط شدن با برخی مواد شیمیایی داشته باشند. به عنوان مثال، افزودن تارتارات شیمیایی به مخلوط آزمایش، فعالیت این آنزیم را در پروستات مهار می­کند نه اسید فسفاتاز گلبول قرمز.

روش­ های آزمایش بر اساس این تفاوت­ ها نشان می­ دهد که چه مقدار از کل اسید فسفاتاز یک فرد از پروستات  گرفته شده است. نتایج معمولاً روز بعد در دسترس هستند.

site۳

اسید فسفاتاز تترامر، غده پروستات انسانی

غده پروستات نر 100 برابر اسید فسفاتاز بیشتر از هر بافت بدن دارد. هنگامی که سرطان پروستات به سایر قسمت ­های بدن گسترش می­یابد، سطح اسید فسفاتاز افزایش می­یابد، به خصوص اگر سرطان به استخوان گسترش یابد. یک و نیم تا سه چهارم افرادی که به سرطان پروستات متاستاز داده ­اند، دارای سطح اسید فسفاتاز بالا هستند. سطح پس از برداشتن تومور یا کاهش آن از طریق درمان کاهش می­یابد. برخی از داروها می­توانند باعث افزایش یا کاهش موقتی سطح این آنزیم شوند. دستکاری غده پروستات از طریق ماساژ، بیوپسی یا معاینه مقعدی قبل از آزمایش می­تواند سطح این آنزیم را افزایش دهد.

شرایط نمونه­ گیری

نوع نمونه این آزمایش خون است. این آزمایش نیازی به ناشتایی و محدودیت رژیم غذایی ندارد. آزمایش­های مرتبط با این آزمایش آلکالین فسفاتاز و آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) است. معمولا از لوله آزمایش برای گرفتن خون استفاده می­شود.

رویه ­ها و مراقبت از بیمار

  • از همولیز اجتناب شود. سلول­های قرمز خون حاوی اسید فسفاتاز هستند.
  • مواظب نتیجه کاذب باشید، اگر بیمار تحت معاینه انگشتی پروستات یا قراردادن ابزار در مجرای ادرار یا مقعد در طی 24 ساعت گذشته بوده است.
  • نمونه خون برای بیشتر از 1 ساعت در دمای اتاق نگهداری نشود، زیرا آنزیم به حرارت و pH حساس است و میزان فعالیت آن کاهش خواهد یافت.

یافته ­های غیرطبیعی

بالا بودن سطح اسید فسفاتاز خون می­تواند نشانگر موارد زیر باشد:

کارسینوم پروستات، هیپرتروفی خوش خیم پروستات، پروستاتیت، مولتیپل میلوما، بیماری پاژه، هیپرپاراتیروئیدیسیم، متاستاز به مغز استخوان، بحران سلول­های داسی شکل، ترمبوسیتوز، اختلالات لیزوزومی، بیماری کلیوی، بیماری کبدی (سیروز)، رپ یا تجاوز جنسی.

داروها و عوامل مداخله ­گر

  • آلکالین و اسید فسفاتاز آنزیم­های خیلی مشابهی هستند که فقط در pH تعیین و شناسایی آن­ها با هم فرق دارند. هر وضعیت یا اختلالی که موجب بالا رفتن سطح آلکالین فسفاتاز شود ممکن است به کاذب نشانگر سطوح بالای این اسید نیز باشد.
  • بالا بودن کاذب سطح اسید فسفاتاز ممکن است در مردان بعد از معاینه انگشتی یا قرار دادن ابزار در مجرا و تحریک پروستات (مثل سیستوسکوپی) دیده شود زیرا موجب تحریک پروستات میشود.
  • داروهایی که ممکن است موجب بالا رفتن اسید فسفاتاز شوند شامل آلگلوکراز (alglucerase)، آندروژن­ها (در زنان) و کلوفیبرات (clofibrate) است.
  • داروهایی مثل الکل، فلئوریدها، هپارین، اگزالات­ها و فسفات­ها ممکن است سطح این آنزیم را کاهش دهند.

مقادیر نرمال

  • نوزادان: 10/4-16/4 U/mL (30 درجه سانتی گراد)
  • کودکان: 8/6-12/6 U/mL (30 درجه سانتی گراد)
  • بالغین/کهنسالان: 0/13-0/63 U/mL

مقادیر بحرانی ام خارج از محدوده نرمال است.

تفسیر آزمایش

اسید فسفاتاز در بافت­های زیادی از جمله: گلبول­های قرمز خون، مغز استخوان­ها، پلاکت­ها و کبد وجود دارد. بیشترین مقدار این آنزیم، یعنی ایزوآنزیم PAP در غده پروستات وجود دارد. معمولا اما نه همیشه،  سطوح بالای این آنزیم در بیمارانی دیده می­شود که سرطان پروستات آن­ها به خارج از کپسول و سایر  قسمت ­های بدن به خصوص استخوان متاستاز نموده است.

درجه افزایش سطح این آنزیم نشان دهنده وسعت بیماری می­باشد. کاربرد اصلی اسید فسفاتاز توتال و مخصوصا ایزوآنزیم PAP یافتن موارد تجاوز جنسی است. از این آنزیم قبلا در تشخیص سرطان پروستات استفاده می­شد اما آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) جایگزین آن شده است.

تست PSA چیست؟

آنتی ژن اختصاصی پروستات یا PSA پروتئینی است که توسط سلول­های طبیعی و همچنین بدخیم غده پروستات تولید می­شود. آزمایش PSA میزان PSA را در خون یک مرد اندازه­گیری می­کند. برای این آزمایش، یک نمونه خون برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال می­شود.

نتایج معمولاً به صورت نانوگرم PSA در هر میلی لیتر (ng / mL) خون گزارش می­شود. علاوه بر سرطان پروستات، تعدادی از شرایط خوش خیم (نه سرطانی) می­توانند باعث افزایش سطح PSA مرد شوند. شایعترین شرایط خوش خیم پروستات که باعث افزایش سطح PSA می­شود،

پروستاتیت (التهاب پروستات) و هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) بزرگ شدن پروستات) است. هیچ مدرکی وجود ندارد که پروستاتیت یا BPH منجر به سرطان پروستات شود، اما ممکن است یک مرد یکی از این دو بیماری را داشته باشد و به سرطان پروستات نیز مبتلا شود.

unnamed file 2

نتیجه آزمایش PSA طبیعی چیست؟

سطح PSA طبیعی و غیرطبیعی خاصی در خون وجود ندارد و ممکن است با گذشت زمان در یک مرد متفاوت باشد. در گذشته، اکثر پزشکان سطح PSA 4.0 ng / mL و پایین تر را طبیعی ارزیابی می­کردند. بنابراین، اگر سطح PSA در مرد بالاتر از 4.0 نانوگرم در میلی لیتر باشد، پزشکان معمولاً نمونه ­برداری از پروستات را برای تعیین وجود سرطان پروستات توصیه می ­کنند. با این حال، برخی از مردان با سطح PSA زیر 4.0 نانوگرم در میلی لیتر به سرطان پروستات مبتلا هستند و بسیاری از مردان با سطح بالاتر سرطان پروستات ندارند. علاوه بر این، عوامل مختلفی می توانند سطح PSA مرد را تغییر دهند.

به عنوان مثال، در صورت ابتلا به پروستاتیت یا عفونت ادراری، سطح PSA یک مرد اغلب افزایش می­یابد. نمونه برداری از پروستات و جراحی پروستات نیز سطح PSA را افزایش می­دهد. برعکس، برخی از داروها از جمله فیناستراید و دوتاسترید، که برای درمان BPH استفاده می­شوند سطح PSA یک مرد را کاهش می­دهند.

سطح PSA نیز ممکن است در آزمایشگاه­های آزمایش تا حدودی متفاوت باشد. هرچه سطح PSA یک مرد بالاتر باشد ، احتمال ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است. علاوه بر این، افزایش مداوم سطح PSA یک مرد در طول زمان نیز ممکن است نشانه سرطان پروستات باشد.

چگونه نتایج را تفسیر کنیم؟

برای تفسیر نتایج، دانستن محدوده طبیعی اسید فسفاتاز در بدن که برابر با 2 نانوگرم در میلی لیتر است، مهم است. این محدوده طبیعی این آنزیم پروستات به عنوان پایه برای تفسیر نتایج حاصل از آزمایش PAP  استفاده می­شود. PSA طبیعی در خون حدود 4.0 نانوگرم در میلی لیتر است و هر چیزی بالاتر از این می­تواند وجود سرطان پروستات را نشان دهد.

آزمایش اسید فسفاتاز امروز نیز توسط پزشکان پزشکی قانونی به عنوان ابزاری تحقیقاتی مورد استفاده قرار می­گیرد. پزشکی قانونی این آنزیم در شناسایی لکه های منی در موارد تجاوز به عنف کمک می­کند، شناخته شده است که منی به طور فراوان حاوی این آنزیم است. از این رو می­توان از این آزمایش به عنوان ابزاری برای تشخیص وجود بستر اسید فسفاتاز بر روی لباس، فرش، کف و قسمت­های واژن و مقعد مقتول بزهکاران استفاده کرد.

درصد احتمال ابتلا به سرطان پروستات بر اساس free psa

احتمال ابتلا به سرطان پروستات بر اساس درصد PSA آزاد در مردان با میزان کلی PSA بین 4 تا 10 نانو گرم بر میلی لیتر به شرح زیر می­باشد:

درصد PSA احتمال ابتلا به سرطان پروستات
0 تا 10 درصد 56 درصد
10 تا 15 درصد 28 درصد
15 تا 20 درصد 20 درصد
20 تا 25 درصد 16 درصد
بیشتر از 25 درصد 8 درصد

5

1

 

گردآوری: زهرا پژنده

 

منابع:

  1. http://www.childrensmn.org/references/lab/chemistry/acid-phosphatase-prostate-fractionation.pdf
  2. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiqxvuW1d_tAhVtVRUIHX9WBaQQFjAOegQIHxAC&url=https%3A%2F%2Fwww.portea.com%2Flabs%2Fdiagnostic-tests%2Facid-phosphatase-total-prostatic-178%2F&usg=AOvVaw3sNcXAs63cUENTptK8C6To
  3. https://mendel-lab.com/services/item/706142
  4. https://biocan.ir/%d8%aa%d8%b3%d8%aa-%d8%ba%d8%b1%d8%a8%d8%a7%d9%84%da%af%d8%b1%db%8c-%d9%85%d8%a7%da%a9%d8%b1%d9%88%d9%be%d8%b1%d9%88%d9%84%d8%a7%da%a9%d8%aa%db%8c%d9%86/
  5. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjc2N_W-N_tAhVlqHEKHZeHBHQQFjAAegQIARAC&url=https%3A%2F%2Fmendel-lab.com%2Fservices%2Fitem%2F706142&usg=AOvVaw01d9aowKL44cB-fd3yJTqm

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا