فرهنگی هنری

جهش ژنتیکی که می‌تواند شما را مریخی کند!

از بی‌خوابی شبانه رنج می‌برید؟ شاید این مشکل به خاطر جهش ژنتیکی باشد که شما را مریخی کرده است!

اختلال DSPD یا تأخیر در به خواب رفتن، دلایل بسیار متنوعی دارد. در سال‌های اخیر که مراجعه به کلینیک‌های خواب برای پیدا کردن مشکل، معمول‌تر شده، خیلی‌ها در پی پیدا کردن مشکل خود هستند. در بسیاری از موارد مشکلات چیزهای ساده‌ای هستند که با تغییر سبک زندگی یا دارو، قابل رفع هستند.

اما در این میان دسته‌ای از مردم یعنی ۱٫۲ درصد آنها، واقعا نه سبک زندگی‌شان مشکلی دارد و نه چندان استرسی دارند، آنها هر کاری که می‌کنند، نمی‌توانند خود را از چرخه بدخوابی‌ها برهانند.

جالب است بدانید که به تازگی پژوهشگران دانشگاه راکفلر متوجه شده‌اند که یک جهش ژنتیکی در این افراد باعث می‌شود که ساعت شبانه‌روزی طبیعی بدن آنها یا اصطلاحا ریتم سیرکادین آنها، به جای ۲۴ ساعت روی ۲۴ ساعت و نیم، تنظیم شده باشد، یعنی چیزی نزدیک به شبانه‌روز مریخ که ۲۴ ساعت و ۳۹ دقیقه است!

نتایج این تحقیق در مجله معتبر Cell به چاپ رسیده است. همین امر باعث می‌شود که آنها نتوانند خود را با دوره‌های ۲۴ ساعته مطابقت دهند و تبدیل به جغدهای شب‌بیدار می‌شوند.
این جهش یا موتاسیون ژنتیکی CRY1 نام دارد. پژوهشگران البته هنوز شیوه‌ای که این تغییر ژنتیکی باعث تغییر ریتم سیرکادین می‌شود را پیدا نکرده‌اند.

فرقی نمی‌کند که هر شخص یک کپی یا دو کپی از این ژن را داشته باشد،‌ در هر صورت دچار اختلال خواب می‌شود. البته تغییر ریتم سیرکادین فقط اختلال خواب نمی‌دهد و می‌تواند تغییرات طبیعی دمای بدن در طی شبانه‌روز یا ترشح هورمونی بدن را تحت تأثیر قرار بدهد.

در بعضی از کسانی که این تغییر ژنتیکی را دارند، خواب مقطع رخ می‌دهد. اینها آدم‌هایی هستند که شب، خیلی زود خوابشان می‌برد، اما بعد حدود دو اسعت بیدار می‌شوند و مجبور می‌شوند، در طی روز چرت‌های طولانی بزنند.

حالا جالب است که این آدم‌های بدخواب از هم‌اینک برای مشاغل مربوط به مریخ، آدم‌های خیلی شایسته‌ای هستند! چنین چیزی علمی تخیلی می‌نماید، اما جالب است بدانید که هدایتگران زمینی مریخ‌نوردهای اعزامی به مریخ، واقعا مجبور بودند در شیفت‌های ۲۴ ساعت و نیمی کار کنند و خودشان را با شبانه‌روز مریخ مطابقت دهند! شاید ناسا زمانی از بین همین افراد، نخستین مسافران مریخ را برگزیند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا