علمی

پرتو درمانی چیست؟

تومور مغزی

فراد زیادی در ایالات متحده مبتلا به تومور مغزی تشخیص داده میشوند و بسیاری از آن ها به عنوان بخش مهمی از روند درمان تحت پرتودرمانی قرار میگیرند. متاسفانه بیش از 80 درصد از بیماران نوعی از درمان را دریافت میکنند که تحت عنوان پرتو درمانی کامل مغز شناخته میشود  اختلال دائم شناختی را به دنبال دارد.

میکروگلیا

در تحقیقات قبلی مشخص شده است که پرتوهای تحویل داده شده به مغز طی درمان سرطان، سلول ایمنی مغز موسوم به میکروگلیا را فعال میکند. میکروگلیای بیش فعال میتواند با از بین بردن سیناپس هایی که نورون ها را به هم متصل میکند، به مغز سالم آسیب برساند.

تحقیقات جدید دقیق ترین بینش را در مورد چگونگی فعال شدن پرتوهای این فرایند با انجام چندین تحقیق روی جوندگان، بررسی کرد و دقیقا جای آسیب میکروگلیا به سیناپس ها را نشان داد. محققان شاهد این بودند که میکروگلیای فعال شده توسط تشعشع باعث از بین رفتن سیناپس ها میشود که نورون ها را به هم متصل میکند.

اشعه

  • “کری اوبانیون” نویسنده ارشد این مطالعه جدید توضیح میدهد: مغز یک روند دائمی برای سیم کشی مجدد خود را پشت سر میگذارد و سلول های سیستم ایمنی بدن مانند باغبان عمل میکنند و سیناپس هایی را که سلول های عصبی را به هم وصل میکنند، با دقت هرس میکنند. اما این سلول ها در معرض تابش بیش فعال میشوند و سیناپس های ضروری را نیز نابود میکنند که موجب آسیب به مغز میشود. شاید مهم ترین وجه این مطالعه نه این کشف بلکه بررسی رو جدیدی برای مسدود کردن احتمالی این آسیب مغزی ناشی از تشعشع است.

پرتو

گیرنده “CR3”

تحقیقات نشان میدهد که گیرنده ای به نام “CR3” برای این فرایند حیاتی است و هنگامی که آن گیرنده مسدود شود، میکروگلیا به دلیل دریافت تشعشع قادر به از بین بردن اتصالات سیناپسی نیست.

جالب اینجاست که این مطالعه شاهد افزایش فعالیت میکروگلیایی بیشتری در موش های نر بود. این نشان میدهد که مغز موش ماده ممکن است توانایی بیشتری برای مقاومت در برابر اسیب میکروگلیایی ناشی از تابش داشته باشد. تحقیقات قبلی این موضوع را تایید کرده است، بنابراین اختلافاتی که در این جا بین موش های نر و ماده مشاهده میشود غیر منتظره یا بی سابقه نیست. اگرچه مشخص نیست که این مشاهدات تا چه حد قابل انتقال به موضوعات انسانی است.

تحقیقات جدید راه را برای توسعه رویکرد هایی فراهم میکند که امیدواریم بتواند از بروز این نوع آسیب مغزی در انسان هایی که تحت درمان سرطان مغز قرار میگیرند، جلوگیری کند. در کنار یک عامل درمانی بالقوه که گیرنده ی “CR3”  را طی پرتودرمانی مسدود کند، یک رویکرد کلی تر میتواند میزان واکنش سیستم ایمنی بدن را طی جلسات پرتودرمانی کاهش دهد. پرتودرمانی یا رادیوتراپی یکی از مهم ترین شاخه های فیزیک پزشکی است. پرتو درمانی به درمان بیماری با استفاده از پرتوهای نافذ مانند پرتوهای ایکس و آلفاو بتا و گاما که یا از دستگاه تایید میشوند یا از داروهای حاوی مواد نشان دار شده ساطع میشوند، میگویند. نزدیک دو سوم از بیماران در جریان مداوای خود از پرتودرمانی استفاده میکنند.

شما اطلاعاتی در زمینه پرتو درمانی و سرطان دارید؟؟

آیا کسی از اطرافیان شما به این بیماری دچار شده است؟؟

این مطالعه در مجله Science Report منتشر شده است.

منبع:

Royan Esfahan

گرد آوری:

مریم چاوشی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا