تکنیک های آزمایشگاهی

لیپیدها و حلالیت

لیپیدهای بیولوژیک , ترکیبات شیمیایی متنوعی هستند که عدم حلالیت در آب خصوصیت مشترک و شاخص آنها است.
اعمال زیستی لیپیدها نظیر شیمی آنها متنوع است. چربی ها و روغن ها اشکال ذخیره ای اصلی انرژی در بسیاری از موجودات زنده هستند. فسفولیپیدها و استرول اجزای ساختمانی اصلی غشاء های زیستی می باشند. سایر لیپیدها , اگرچه به مقدار نسبتا کمی وجود دارند , نقش های مهمی به عنوان کوفاکتورهای آنزیم , حاملین الکترون , رنگدانه های جذب نور , لنگرهای آب گریز برای پروتئین ها , چاپرون ها که به تاخوردگی پروتئین های غشاء کمک می کنند , عوامل امولسیفیه کننده در دستگاه گوارش , هورمون ها و پیامبرهای داخل سلولی , برعهده دارند.

• تعریف لیپیدها

لیپیدها یا چربی ها بیومولکول هایی هستند که به دلیل دارا بودن زنجیره هیدروکربنی عمدتا هیدروفوب می باشند لذا در حلال های قطبی (مانند آب) نامحلول بوده اما در حلال های آلی و غیر قطبی (مانند اتر – کلروفرم – بنزن- الکل و اسون گرم) حل می شوند.

• طبقه بندی لیپیدها

I. لیپیدهای ساده :

1. گلیسریدها 2.موم ها

II. لیپیدهای مرکب:

1.فسفولیپیدها 2. اسفنگولیپیدها 3. گلیکولیپیدها 4. پلاسمالوژن ها (اسید چرب + الکل + دارای 2 یا چند اجزای اضافه)
III. لیپیدهای مشتق:

1.استرول ها و هورمون های استروئیدی 2. ویتامین های محلول در چربی

• اطلاعات عمومی لیپیدها

یکی از ترکیبات پایه لیپیدها اسیدچرب می باشد که به دو صورت طبقه بندی می گردد
اول : I. اشباع II. غیراشباع
دوم: I. ضروری II. غبر ضروری
فرمول کلی اسید های چرب اشباع :
I. Cn H2n+1COOH /
II. R-(CH2 )n-COOH
فرمول کلی اسیدهای چرب غیر اشباع با یک باند مضاعف
(CnH2n-1COOH)

• اهمیت لیپیدها

چربی ها و روغن ها اشکال ذخیره ای اصلی انرژی در بسیاری از موجودات زنده هستند.
چربی ها و روغن ها اشکال ذخیره ای اصلی انرژی در بسیاری از موجودات زنده هستند.

I. ذخیره انرژی
II. ترکیب عمده غشاهای سلولی
III. محافظت حرارت و ضربه
IV. حاوی اسیدهای چرب ضروری

• نحوه ی انجام آزمایش حلالیت

در 3 لوله آزمایش , در هر کدام از لوله ها 5 قطره روغن زیتون و یا هر لیپید دیگر ریخته شده و در یکی از لوله ها 3میلی لیتر آب و به دیگری 3میلی لیتر الکل سرد و در لوله باقی مانده به اندازه 3 میلی لیتر الکل گرم افزوده شده و مخلوط کرده.

• نتایج

liposome micelle & bilayer sheet

روغن در آب حل شدنی نیست و اسید چرب که در ساختار روغن دیده می شود در ترکیباتی مانند اتر-کلروفوم – اتانول و بنزن کامل حل می شود. ترکیب روغن و الکل کاملا در آب حل می شود و افزایش دما در الکل باعث افزایش انحلال پذیری می شود در صورتی که آب با روغن میسل تشکیل می دهد.
ترکیب فسفولیپید با آب ایجاد لیپوزم می نماید.
امولسیون- ترکیب روغن با آب ایجاد یک امولسیون پایدار می کند که اگر یک پایدار کننده مانند NaOH به آن اضافه شود پایدار می شود که در این مرحله صابونی شدن شروع می شود.

روغن + آب سرد میسل یک لایه

روغن + آب گرم/روغن/الکل سرد لیپوزوم (میسل دو لایه)

 

• گردآورنده: فاطمه عباس نژاد اصل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا