علمی

سخنرانی خوب

چگونه یک سخنران عالی باشیم

«کورتنی» دانشجوی سال سوم دکترا است که برهم‌کنش‌ فلزات و مواد نیمه‌رسانای دوبعدی را در دانشگاه لیمریک جمهوری ایرلند مطالعه می‌کند. کشف او زمانی به تحقق رسید که در ژوئیه 2017 به ارائه‌ی تحقیقات خود در کنگره‌ی میکروسکوپ میکروساینس در منچستر انگلستان فکر می‌کرد. احساس ترسی که با حضور روی صحنه ایجاد می‌شود برای بسیاری از دانشمندان آشناست. این ترس میتواند با دعوت به یک کنفرانس بین المللی، جلسه‌ی دانشگاهی یا یک رویداد مشارکت عمومی ایجاد شود.
«شما باید بدانید که در بین مخاطبان، کمتر کسی به موضوع شما آگاه است».
مخاطبان و اهداف یک سخنرانی ممکن است متفاوت باشد اما مهارت‌ها و تکنیک‌های مورد نیاز برای اجرای آن مشابه است. بنابراین چه چیزی یک ارائه‌ی خوب را از ارائه‌ی بد متمایز می کند؟ چگونه می توانید توانایی خود را در سخنرانی ارتقا دهید؟ آیا واقعاً توانایی اثرگذاری بر مخاطب، مهم است؟
پاسخ به سوال آخر، قطعاً مثبت است. سوزان مک کانل، زیست‌شناس عصبی در دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا است. او بیش از یک دهه است که در مورد سخنرانی، صحبت می‌کند. مک‌کانل می‌گوید: «تمام هدف علم این است که بتوانیم آن را به دیگران منتقل کنیم. برای همکاران ما، سایر دانشمندان با علاقه‌ی عمومی و حتی برای غیر دانشمندان، داشتن ارتباط موثر، ضروری است.»
مهارت‌های سخنرانی در جمع برای ارائه‌ی خوب کافی نیست اما رامونا جی، معلم دبیرستانی از هیوستون تگزاس، با کمک این مهارت‌ها به عنوان قهرمان جهانی سخنرانی عمومی (Toastmasters 2018) انتخاب شد.

 

سخنرانی

موارد زیر، 10 نکته‌ی برتر او هستند که قصد دارد در کتاب الکترونیکی آینده، آنها را با جزئیات بیشتر بیان کند.

1. خودتان باشید. مردم با اعتبار و اصالت شما ارتباط برقرار می کنند.
2. آماده باشید؛ تمرین کنید تا از شر آن کلمات مکث، مانند “ام” و “تو می‌دانی” خلاص شوید.
3. آنچه را که به ما می‌گویید توصیف کنید. از کلمات واضح برای ترسیم تصاویر استفاده کنید.
4. تنوع تن صدا. لحن و زیر و بم صدای خود را تغییر دهید تا توجه مخاطب را از دست ندهید.
5. سخنرانی افراد برجسته را با دقت دنبال کنید.
6. بازخوردها را دریافت کنید. یک مخاطب خوب می‌تواند به شما در رفع اشکالات کمک کند.
7. ظاهرخوبی داشته باشید. اگر آراسته به نظربرسید، احساس خوبی به مخاطب منتقل می‌کنید. این موضوع به شما کمک می کند که یک سخنرانی عالی داشته باشید.
8. مکث داشته باشید. این کار، به مخاطب زمان می‌دهد تا به موضوع فکر کند و درگیر آن شود.
9. زبان بدن. از حرکات بدن برای کمک به رساندن پیام خود استفاده کنید.
10. اعتماد به نفس داشته باشید. از چهره، زبان بدن و موضع خود برای تصاحب صحنه استفاده کنید.

دیو روبنسون، یکی از بنیانگذاران nobadslides مستقر در لس آنجلس (شرکتی که دوره‌های آموزشی ارائه‌ی اسلایدهای موثر را تهیه می‌کند) است

. او میگوید: «اگر وقت خود را صرف سخنرانی کنید، زمان خود را صرف بازاریابی کرده‌اید که این می‌تواند به علم کمک کند. در واقع فرآیند ایجاد یک سخنرانی قانع‌کننده، درک مخاطبان شما را بهبود می‌بخشد و برای علم، بسیار مهم است». علاوه بر این، روبنسون خاطر نشان می‌کند: «ارائه در کنفرانس‌ها راهی عالی برای جذب همکارانی است که می‌توانند به شما کمک کنند تا مسیر جدیدی را ایجاد کنید و در حرفه‌ی خود پیشرفت کنید؛ اما این در صورتی میسر می‌شود که مخاطبان شما، بفهمند چه چیزی به آنها گفته می‌شود».

یک شروع خوب می‌تواند در ایجاد یک سخنرانی موفق بسیار کمک کند.

روبنسون می‌گوید: ایجاد یک خلاصه‌ی مختصر از سخنرانی خود، نقطه‌ی شروع بهتری است تا اینکه بخواهید درگیر حذف یکی از فایل‌های 500 اسلایدی خود باشید.
ارائه‌دهندگانی که اغلب شکست می‌خورند، کسانی هستند که سعی می‌کنند اطلاعات بسیار پیچیده‌ای را ارائه بدهند. یکی دیگر از اشتباهات متداول، استفاده از اسلاید به عنوان حجمی از اطلاعات است. مواقعی را به یاد بیاورید که به اسلایدهای بسیار شلوغ و پر از نمودار نگاه می‌کردید و از خود می‌پرسیدید که چرا مجری، تنها یکی را ذکر می‌کند. پس هنگام طراحی اسلایدهای خود، این مورد را در نظر داشته باشید.
نکته‌ی مهم دیگر، حفظ تمرکز مخاطبان است. می‌توانید با قراردادن اسلایدهای خلاصه در انتهای بخش‌ها، از سرگردان‌شدن ذهن‌ها جلوگیری کنید.
مک‌کانل می‌گوید: «می‌توانید یک سخنرانی را به عنوان مجموعه‌ای از داده‌ها در نظر بگیرید. بهتر است به طور دوره‌ای برای ارائه بیایید. در مرحله‌ی اول با خود بگویید که این چیزی است که ما تازه یاد گرفتیم. در ادامه بگویید این نتیجه‌گیری است و اینگونه به قسمت بعدی مرتبط می‌شوی

مک کانل، برای بهبود مهارت‌های ارائه‌ی علمی در یک ویدیوی محبوب 42 دقیقه‌ای، این مباحث و بسیاری از روش‌های دیگر را برای محققان توضیح می‌دهد. مرجع دیگری که توصیه می‌شود، کتاب «طراحی ارائه‌ی علمی» از مت کارتر، عصب‌شناس آمریکایی است. با استفاده از این نکات مفید، اکثر مردم متوجه می‌شوند که وقتی صحبت از سخنرانی و ارائه‌ی عمومی به میان بیاید، این تمرین‌کردن است که باعث بهتر شدن ارائه می‌شود.

در پایان، نکات آیلین کورتنی برای حفظ آرامش در سخنرانی را مطرح می‌کنیم:

در محیطی مشابه با محیط سخنرانی، تمرین کنید؛
به جای یادگیری کلمه به کلمه، جملات کلیدی را در یک طرح کلی به خاطر بسپارید؛
اطمینان حاصل کنید که محدوده‌ی زمانی را رعایت می کنید تا زمان کمتر موجب نگرانی نشود؛
لباسی بپوشید که ظاهری حرفه‌ای و راحت داشته باشد؛
از پرخوری خودداری کرده و مصرف قهوه را در آن روز محدود کنید.

 

نویسنده: مریم بهرامی

ویراستار: علی‌رضا محمدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا