آیا میدانستید؟اخبارمطالب مفید

آیا آنفولانزا واقعا کشنده است ؟

ویروس آنفولانزاتا حدی می توانید محتاط باشید ، اما باید هوشیار باشید .

بسیاری از مردم نمیدانند که خطر آنفولانزا تا چه حدی جدی است ،به خصوص که ممکن است هنگام رسیدن به قلب خیلی خطرناک باشد .

در سال 2018 مطالعه ای در New England Journal of Medicine منتشر شد ،

نشان می دهد که بروز سکته ی قلبی هفت روز بعد از تشخیص آنفولانزا در مقایسه با یک سال قبل و بعد از عفونت شش برابر بیشتر است .

نتایج تحقیقات نشان می دهد که :

واکسن آنفولانزا از حوادث قلبی عروقی و مرگ و میر به خصوص در افراد بالای 65 سال جلوگیری میکند .

موارد مختلفی ویروس آنفولانزا را به خطری بسیار قوی و وحشتناک تبدیل میکند .

ویروس آنفولانزا از چه طریقی منتقل می شود ؟

این ویروس از طریق هوا منتقل می شود .

در برخی از سطح ها تا 48 ساعت و حتی روی دستی که شسته نشده باشد تا یک ساعت می تواند زنده بماند .

با این اوصاف و ویژگی ها ، ضد عفونی کننده های دست و پد های ضد عفونی کننده می توانند نفش کلیدی در طول فصل آنفولانزا داشته باشند.

بسیاری از بیماری های شایع از طریق دست هایمان منتشر می شود .

به این ترتیب رعایت بهداشت دست ها جز حائز اهمیت ترین کار هایی است که میتوانیم برای خودمان انجام دهیم .

چه افرادی بیشتر در معرض خطر اند؟

بر اساس منابع سازمان بهداشت جهانی ؛

این افراد نسبت به بقیه بیشتر در معرض خطر گشندگی این بیماری هستند :

زناتن باردار ، کارکنان مراکز بهداشتی ، افراد مبتلا به بیماری های مزمن مانند HIV/ ایدز ، آسم و بیماری های قلبی و ریوی .

” انفولانزا باعث مرگ میشود ”

جمله ای که در روز های سرد سال بیشتر شنیده میشود و برایمان این سوال را به وجود می اورد که آنفولانزا چگونه باعث مرگ میشود !؟

آمار مبتلایان و مرگ و میر ها :

بر روی کره ی زمین ، بر اساس آماری که از سازمان بهداشت جهانی (WHO) و مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در ایالات آمریکا (CDC) منتشر شده است ؛

آنفولانزا بین سه تا پنج مورد بیماری شدید ایجادد میکند .

241,000 تا 646,000 مرگ در سال نشان می دهد که مسببش آنفولانزا است .

اعداد مطرح شده از یک سال به سال دیگر افزایش می یابد .CDC تخمین زده است که از سال 1976 تا 2005 مرگ در اثر آنفولانزا بین کمترین مقدار 3000 تا بیشترین مقدار 49000 متغییر بوده است .

بین سال های 2010 تا 2016 هر سال مرگ به دلیل آنفولانزا بین 12000 تا 56000 بوده است .

آنفولانزا چگونه باعث مرگ بیمار میشود ؟

به طور خلاصه علت مرگ بر اثر آنفولانزا این است که ؛

در بیشتر موارد بدن با تلاشی که برای درمان خودش میکند خود را از بین میبرد ، در واقع یک خود ایمنی منفی است .

مرگ بر اثر آنفولانزا مانند یک مرگ ناگهانی از طریق گلوله یا گزش عنکبوت بیوه سیاه نیست .

فیزیولوژیست دانشگاه جانز هاپکینز بخش امنیت و سلامت ؛ آدش آمالجا این موضوع را مطرح کرده است .

در واقع حضور ویروس برای بدن مرگ آور نیست .

بیماری های عفونی همیشه ارتباط تنگاتنگ و پیچیده ای با میزبان خود دارند .

پس از ورود به بدن میزبان ، که در اکثر موارد از طریق چشم ، بینی یا دهان است ، ویروس آنفولانزا شروع میکند به دزدیدن سلول های بینی و گلو و از آن ها برای کپی و تکثیر کردن خودش استفاده میکنند .

گلبول های سفید که با ذخیره ی غافلگیر کننده ای از ویروس ها مواجه میشوند پاسخ ایمنی قوی ای را مدیریت میکنند .

یک ارتش از گلبول های سفید ،

آنتی بادی و ملکول های التهابی برای از بین بردن عامل خارجی و تهدید کننده فرستاده می شوند .

سلول های T حمله میکنند و سلول هایی که حاوی ویروس هستند را از بین میبرند ،

به مخصوص ؛ در مجاری تنفسی و ریه ها یعنی جاهایی که ویروس تمایل به سکونت در آن جا دارد .

در اکثر افراد بزرگسال و سالم این روند انجام می شود و آنها طی چند یا چند هفته بهبود پیدا میکنند .

اما گاهی وقت ها واکنش سیستم ایمنی بیش از حد قوی است و قسمت زیادی از بافت ریه ها را نابود می کند و باعث می شود آنها نتوانند اکسیژن کافی به خون برسانند

این می توانند منجر به تنگی نفس و مرگ می شود .

در ابعاد دیگر این ماجرا ویروس آنفولانزا نیست که باعث ایجاد پاسخ ایمنی کشنده و غافلگیر کننده میشود ،

بلکه عفونت ثانویه ی به وجود آمده است که سیستم ایمنی را تحریک می کند و مخرب است .

به طور کلی باکتری ها مانند استافیلوکوک و استرپتو کوک ریه ها را نابود می کنند .

عفونت های باکتریایی در مجاری تنفسی میتوانند به طور خیلی قوی به سایر قسمت های بدن و خون منتشر شوند

، حتی به شوک عفونی ، پاسخ التهابی مهاجم درگیر کننده بدن و تهدید آمیز ختم می شود ،

که در نهایت به اندام های زیادی آسیب می زند .

کاتلین سالیوان ؛ رئیس بخش آلرژی و ایمونولوژی در بیمارستان کودکان فیلادلفیا ؛

براساس مطالعات کالبد شناسی خود تخمین زده است که علت یک سوم از مواردی که آنفولانزا باعث مرگ می شود ، غافلگیری سیستم ایمنی بدن است ،

در یک سوم دیگر هم به دلیل پاسخ ایمنی شناسی از عفونت ثانویه باکتریایی اکثرا در ریه ها ، است .

و یک سوم باقی مانده هم به دلیل نارسایی اندام های دیگر بدن است.

به غیر از پنمونی باکتریایی ، عواقب آنفولانزا بیشمار است

از خفیف ترین ها مانند : سینوس و التهاب گوش

تا شدید ترین ها مانند : التهاب جدار قلب (کاردیت) ، مغز یا ماهیچه ها درجه بندی میشود.

این عوارض میتواند موجب سندرم ری شود .

سندروم ری (Reye s Syndrome) یک بیماری مغزی مرموز است که معمولا بعد از عفونت های ویروسی بروز می کند .

و سندروم گلین باره (Guillain-Barre syndrome) بیماری برانگیزاننده ویروسی است که باعث می شود دستگاه ایمنی بدن علیه سیستم عصبی محیطی قیام کند .

گاهی وقت ها گلین باره موجب فلج شدن قسمتی یا تمام بدن می شود ،

که احتیاج به تهویه ی مکانیکی برای جلوگیری از رنج تنفس میشود .

البته این عواقب کم تر هستند اما می توانند مرگ آور باشند .

آنفولانزا در چه صورت کشنده است ؟

تعداد افرادی که از پاسخ ایمنی به عفونت اولیه ی ویروسی می میرند،

در مقایسه با عفونت ثانویه ی باکتریایی تا حدی به نژاد ویروس و میزبان پاکیزگی محیطی که بیمار در آن سکونت میکند بستگی دارد .

تعدادی از مطالعه ها نشان داده اند که در پاندمی (همه گیر جهانی) غیر مشهور آنفولانزای سال 1918 اکثر افراد به دلیل عواقب عفونت های باکتریایی جان باختند .

اما به نظر می رسد نژاد های وحشتناک تر آن مانند ویروس هایی که آنفولانزای پرندگان را ایجاد می کنند بیشتر باعث غافلگیر شدن سیستم ایمنی می شوند .

همچنین بستگی به گروه سنی مورد حمله قرار گرفته شده هم دارد .

در فصل خاصی از سال مرگ هایی است که سازگاری یافته است به طوری که یادگرفته چگونه به بهترین شکل تهدید ها را بار ها بشناسد و آن ها پاسخ بدهد .

در مقایسه دستگاه ایمنی کهنسالان به علت همراهی با روند پیری و بیماری های مشخصی ضعیف شده است .

افراد جوان و پیر هر دو ممکن است کم تر تحمل و توانایی بهبود خطر ناشی از حمله ی دستگاه ایمنی به خود را داشته باشند .

براساس منابع سازمان جهانی بهداشت جدا از کودکان شش تا پنجاه و نه ماهه و کهنسال بالای شصت و پنج سال افرادی که در معرض عواقب کشنده ی قوی هستند ؛ زنان باردار ، کارکنان بهداشتی و افراد مبتلا به بیماری های مزمن مانند ایدز ، آسم و بیماری های قلبی و ریوی هستند .

برای جلوگیری از مبتلا به آنفولانزا چه کنیم ؟
  1. شستن دست ها و استفاده از ضد عفونی کننده ها را فراموش نکنید .
  2. چشم ها ، بینی و دهان محل های اصلی ورود میکروب هایی این که در طی روز با آن ها مواجه می شوید . این باعث می شود عادت هایی مانند مالیدن چشم ها ، خاراندن بینی و جویدن ناخن ها به ویژه در فصل آنفولانزا خطرساز باشند .

بازنویسی : معصومه حاجی آقایی ، کارشناس زیست شناسی

منبع :www.cdc.gov

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا