علمی

تب کریمه کنگو

متاسفانه با خطر بیماری کشنده‌ای به اسم تب کریمه کنگو مواجه هستیم.

تب کریمه کنگو
تب کریمه کنگو

چون این بیماری در کشور بومی شده است؛ نگران هواپیمای ماهان نیستیم و پروتکل‌های مشخصی در جهت کنترل و درمان آن وجود دارد.

در دهه‌ی ۴۰ میلادی این بیماری در شبه جزیره‌ی کریمه اوکراین برای اولین بار به انسان منتقل شد.
یک دهه بعد یعنی دهه ی ۵۰ این بیماری در جمهوری کنگو نیز دیده شد.

عامل ایجاد بیماری

عامل این بیماری ویروسی از خانواده ی Bunyaviridea و از جنس Nairovirusها می‌باشد.

عامل انتقال بیماری به انسان کنه‌ی هیالوما است؛ این کنه وقتی آلوده به ویروس شد تا آخر عمر ناقل ویروس باقی می‌ماند و با گزیدن دام ها و حیوانات باعث انتقال ویروس به بدنشان شده و تبی مختصر در بدنشان ایجاد می‌کنند.

کنه‌ی هیالوما
کنه‌ی هیالوما

اما اگر این ویروس چه از طریق گزش کنه و یا له کردن کنه روی دست ها و… به انسان منتقل شود باعث شروع فاجعه‌ای عظیم‌می شود.

میزان سرایت این بیماری بسیار بالا بوده و با رقم سی درصدی مرگ و میر، حدود چهار برابر بیشتر از کرونا ویروس مرگ آور است.

قرنطینه‌ی بیمار و اطرافیان وی به سختی قرنطینه‌ی طاعون می‌باشد.
پس از فوت بیمار وسایلش را می‌سوزانند.

میزان سرایت آن بیماری آنقدر بالاست که اگر خون، استفراغ، مدفوع، ادرار، ترشحات بینی و ریه بیمار حتی لمس شود باعث ابتلا به بیماری می‌شود به همین علت میزان شیوع بیمارستانی آن بسیار زیاد است.

چگونه این ویروس از دام به انسان انتقال میابد؟

از طریق ذبح و تماس با گوشت حیوان و یا در دامداری‌های سنتی همچین تنفس بخارات احشا حیوانات حین ذبح انسان را به بیماری مبتلا می‌کند.

در صورت دریافت گوشت قربانی آن را تا ۲۴ ساعت کف یخچال قرار دهید تا خطر آن رفع شود.

کشتارگاه ها هم خطرناک هستند.
اسیدوزی شدن لاشه ی حیوان؛ دشمن ویروس است.

مشخصات ویروس

قطر ۱۰۰ نانومتر
نوع پوشش: پروتئینی
دارای RNA تک رشته ای

صابون بر آن بی‌تاثیر است

الکل، حرارت و فنول به همراه محیط اسیدی مثل استیک اسید نابود کننده‌ی این ویروس هستند.
در دمای ۱ تا ۴ درجه ۲۴ ساعت زنده می ماند و در تب ۴۰ درجه ی انسان هم تا ۱۰ روز زنده می‌مانند.

مرحله‌ی خطرناک بیماری آغاز خونریزی است…

در روز های سوم و پنجم بیماری خونریزی زیر پوستی روی سینه و زیر سینه‌ی زنان، خونریزی لثه، گوش ها، خلط ها، ریه، بینی، کلیه و رحم می‌رسد.
۴ روز بیمار دچار خونریزی می‌شود.
برخی موارد آنقدر شدت دارد که مجبورند به بیمار خون تزریق کنند.
اگر بیماری تا هفته‌ی دوم پیشروی کند باعث درگیر شدن کبد و طحال نیز می‌شود و در صورت ادامه یافتن بیمار متاسفانه اکثرا به علت از دست دادن خون و آب بدن، اسهال و خونریزی مغزی ریوی جان خود را از دست می‌دهد.

دوره‌ی نقاهت از هفته‌ی سوم آغاز و تا ۶ ماه ادامه می‌یابد.

درمان آن با داروی ریباورین و داروهای حمایتی در انعقاد خون و تنظیم آب و الکترولیت بدن ممکن است.

هیچ واکسن موثری ندارد و دارای داروی اختصاصی نمی‌باشد.

در صورتی که وزارت بهداشت اعلام آغاز تب کریمه کرد از خوردن جگرهای نیم‌پز هم خودداری کنید.

در فصول گرم سال مواظب گوشت و شیری که از لبنیاتی می‌خرید، باشید.
حرارت و آتش و پخته شدن باعث نابودی ویروس می‌شود در فصل گرم از قربانی کردن و چنجه بازی با گوشت تازه بپرهیزید.

لطفا جدی بگیرید و مواظب خود و عزیزانتان باشید.

گردآورنده: مهرنوش بهمنش زاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا